Rektor Ulf Bergström berättar att utbildningen ska skräddarsys efter Koenigseggs behov och krav.

Rektor Ulf Bergström berättar att utbildningen ska skräddarsys efter Koenigseggs behov och krav. Foto: Wikimedia Commons & André Kvist.

Vuxenutbildning ingår avtal med superbilsföretag

Rektorn: "Det viktigaste är att du är noggrann och flitig"

ÄNGELHOLM.

Vuxenutbildningen på Campus Laholm har tecknat avtal med sportbilstillverkaren Koenigsegg. Tio elever ska varje år utbildas för att sedan bli möjliga att anställas vid det fartfyllda bilmärket.

Av
André Kvist

Vuxenutbildningen vid Campus Laholm och biltillverkaren Koenigsegg Automotive AB har skrivit under ett rekryteringsavtal om en skräddarsydd utbildning för blivande medarbetare vid bilfabriken i Ängelholm.

Planen är att två omgångar per år utbilda fem personer som sedan blir anställningsbara som montagetekniker. Utbildningen är på sex månader och sedan är tanken att man ska skruva samman sportbilarna vid Valhalla Park.

– Vår ambition är att få personer snabbt och rakt ut i arbetslivet och detta avtal ingår i vårt program att skräddarsy en utbildning ämnat för arbetsgivare. Våra lärare kommer nu åka ner till Koenigsegg för att veta vilka kriterier som krävs och vad vi kan göra för att eleverna ska bli anställningsbara. Sen kommer vi titta på vilka kurser vi ska anpassa och vad elever behöver lära sig, säger Vuxenutbildningens chef Ulf Bergström.

Utbildningen ställer krav att man ska kunna engelska. Biltillverkaren kommer också gå igenom ansökningarna för se vilka som potentiellt kan bli aktuella som framtida medarbetare. Vad mer som krävs är ännu oklart.

– Vi har inte kommit till kravprofilen ännu, min bedömning är att det viktigaste är att du är en noggrann och flitig mekaniker.

Tanken är att utbildningen som riktar sig till sportbilarna ska starta någon gång första kvartalet 2019. Totalt blir det 10 personer om året som utbildas och blir anställlningsbara, men bara för att man genomgått utbildningen så innebär inte det anställningsgaranti. Det finns dock fler företag i branschen som sagt att denna kompetens är intressant.

En del av utbildningsmomenten kommer förläggas till Laholm. Elever kommer till exempel få träna på att bygga kabelstammar efter Koeningseggs ritningar eller öva på karossdetaljer. Andra moment kommer att genomföras hos Koenigsegg i produktionen. Ulf Bergström berättar att man planerar för en liten Koenigsegg-avdelning i deras Campus Laholms multiverkstad.

– Det är roligt att vi som kommunal verksamhet kan samverka med en bransch som denna, det är en värld som få andra får se. Det ska bli spännande!

Projektet är en anpassning av Laholms rekryteringsmodell REKO, där vuxenutbildningen på Campus Laholm tillsammans med Arbetsförmedlingen genomför utbildningar direkt riktade till arbetsgivare som är i behov av specialkompetens. De senaste året har man gjort det för omsorgen och man har även på sistone sneglat på industriarbetsgivarna.

Publicerad 28 December 2018 07:00