Filmproducenten Kalle Boman, Kristina Klang på MK-huset i Ängelholm och filmregissören Ruben Östlund i rutan på Storgatan.

Filmproducenten Kalle Boman, Kristina Klang på MK-huset i Ängelholm och filmregissören Ruben Östlund i rutan på Storgatan. Foto: Martin Wingren

Filmskapare inviger rutan som fredad zon

Ruben Östlund och Kalle Boman på plats i Ängelholm

ÄNGELHOLM.

Nu har Ängelholm fått sin egen "Rutan" på Storgatan, som invigs av filmregissören Ruben Östlund och filmproducenten Kalle Boman som ligger bakom konceptet. En fredad zon för besökare och Ängelholmsbor.

Av
Martin Wingren

Den i Ängelholm blir den tredje rutan, första var i Värnamo år 2015.

–Det är en symboliskt laddad plats som jag liknar vid ett övergångsställe, alla vet att strecken i marken visar att man ska ta ansvar och stanna för fotgängare, säger Ruben Östlund.

Rutan är en fredad zon där människor ska kunna ställa sig för att få hjälp eller exempelvis manifestera något.

– Det har varit folk som har protesterat men även någon som har förlovat sig i rutan, säger Kalle Boman om rutan i Värnamo.

– En ställde en blomma som tack till en person som hade hjälpt sonen, säger Ruben Östlund.

Ruben Östlund, regissören bakom filmer som

Ruben Östlund, regissören bakom filmer som "Tourist" och "The Square", inviger rutan i Ängelholm. Foto: Martin Wingren

Tanken är att Ängelholm ska få fler rutor, på skolor. Filmregissören menar att Ängelholm visar handlingskraft genom att ta initiativ till en ruta.

– Det är bra att den finns i anslutning till fritidsgården också. Den 1 december är det dags för en ny ruta, i Göteborg, säger Ruben Östlund.

Hans film "The Square" bygger på tanken om Rutan. Filmen utspelar sig i konstvärlden kretsar kring en installation på temat tillit.

– Många trodde att rutorna var marknadsföring för filmen men det är ju tvärtom, filmen är marknadsföring för rutorna, säger Ruben Östlund.

Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Publicerad 31 October 2018 17:08