Elisabeth Kullenberg (M) är nytillträdd ordförande i Ängelholms kommunfullmäktige.

Elisabeth Kullenberg (M) är nytillträdd ordförande i Ängelholms kommunfullmäktige. Foto: Martin Wingren

Fullmäktige i Ängelholm mest jämställd i Skåne

Stora skillnader bland landets kommuner

ÄNGELHOLM.

När det kommer till jämställdhet bland ledamöterna i kommunfullmäktige kommer Ängelholm på en delad förstaplats i Skåne. I grannkommunen Båstad ser det betydligt sämre ut.

Av
Martin Wingren

Fördelningen kvinnliga och manliga ledamöter är 47 respektive 53 procent, vilket gör att Ängelholm tillsammans med Lomma hamnar på en delad förstaplats bland de mest jämställda fullmäktige i Skåne. Båstad är en av de sämre, där är bara 12 av 41 ledamöter kvinnor.

Av 51 ledamöter i Ängelholms kommunfullmäktige är 24 kvinnor. Ängelholms kommunfullmäktige har nyligen fått en ny kvinnlig ordförande, Elisabeth Kullenberg (M), som tycker att det är bra med en bred representation men att det handlar om mer än att se till vilket kön ledamöterna har.

– Vi behöver tankar från alla människor. Även från människor med olika lunskapsområden. Man ska inte stirra sig blind på en sak. Även äldre och yngre behövs, även de som är mitt i karriären, säger hon.

Elisabeth Kullenberg menar att kommunen arbetat bra för att få fler involverade i politik och hon ser även att många kvinnliga politiker kan ha inspirerat andra att börja.

– Olika personer för in olika tankar. Därför är det viktigt med spridning. Men det handlar inte bara om kommunfullmäktige utan debatter sker på flera plan, i de olika nämnderna också, säger hon.

Sedan tidigare har Elisabeth Kullenberg varit både ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen men nu axlar hon för första gången rollen som ordförande i kommunfullmäktige.

– Det är spännande och positivt att få det uppdraget. Det är en av de högre politiska rollerna i en kommun och mycket ansvar, säger hon.

I rollen ser hon framför sig att få allmänheten mer involverad i poltik och på så sätt öka engagemanget ytterligare.

– Vi får se vad vi kan utveckla. Kanske en frågestund för allmänheten eller andra sätt för att få allmänheten mer involverad, säger Elisabeth Kullenberg.

I en fjärdedel av landets kommuner är andelen kvinnor i kommunfullmäktige under 40 procent efter valet. Lägst är siffran i Trelleborg, där andelen kvinnliga ledamöter är 25 procent, enligt statistik från Valmyndigheten.

– Det finns forskning som pekar på antalets betydelse, hur viktigt det är att det inte är en stor majoritet åt ena hållet, att det inte är enkönad makt, för att då påverkar det besluten i en viss riktning, säger Anneli Häyren, jämställdhetsforskare vid Uppsala universitet, till nyhetsbyrån Siren.

Publicerad 28 October 2018 07:00