Museum lyfter fram Vejbystrands-profil

ÄNGELHOLM.

I sommarens utställning har KVS-Vejby museum valt att lyfta fram en brevbärare som hade en för många okänd karriär vid sidan av.

Av
Martin Wingren

Muséet håller minnet av sjukhuset KVK/KVS i Vejbystrand men i år vill man gå utanför det vanliga och även ha en utställning om en person som inte hade någon koppling till sjukhuset.

Lennart Jönsson var känd som brevbärare för de flesta Vejbystrandsbor. Men han var även naturfotograf vars alster publicerades i Svenska dagbladet och Aftonbladet, såväl som internationella tidningar som Life Magazine.

Lennart Jönsson, brevbärare och fotograf, lyfts fram i sommarens utställning.

Lennart Jönsson, brevbärare och fotograf, lyfts fram i sommarens utställning. Foto: Martin Wingren

– Gemene man vet inte det om honom. Han dog vid 37 års ålder och hade en hjärntumör. Vi vill lyfta fram honom, folk vet inte att vi hade en så skicklig fotograf i Vejbystrand, säger Gun och Sven Wendelbo-Hansson som är två av de ideella krafter som driver KVS-Vejby museum.

En annan som lyfts fram i sommar är syster Tyra Kullenberg. Hon blev 90 år och arbetade under lång tid på sjukhuset.

– Hon var bara en av alla som jobbade här och som vi väljer att lyfta fram men hon blev som en extramamma för barnen, säger Gun Wendelbo-Hansson.

Museet, på Victorias väg 11 i Vejbystrand, har öppet från 24 juni till och med den 19 augusti klockan 14-17 och har frivillig entréavgift.

Syster Tyra Kullenberg får också en egen hörna på muséet.

Syster Tyra Kullenberg får också en egen hörna på muséet. Foto: Martin Wingren

Publicerad 21 June 2018 08:00