Blivande sjuksköterskor kan utbilda sig på hemorten

ÄNGELHOLM. Det blir lättare att utbilda sig till sjuksköterska, när möjligheten att studera på hemorten öppnar sig.

Av
Martin Wingren

Genom ett nytt avtal mellan Region Skåne och Högskolan Kristianstad, införs lokal antagning till Helsingborg och Ängelholm, motsvarande 62 platser varje år från och med hösten 2019. För dessa studenter innebär det att all praktik, den så kallade verksamhetsförlagda utbildningen, förläggs till nordvästra Skåne.

– Det här blir en stor förbättring för killar och tjejer som har sin bas i nordvästra Skåne och som vill läsa till sjuksköterska. De slipper pendla lika mycket samtidigt som sjukvården får lättare att rekrytera, säger regiondirektör Alf Jönsson i ett pressmeddelande.

För Ängelholms sjukhus innebär det nya avtalet fler utbildningsplatser än tidigare.

– Det är jätteroligt för oss att fler studenter får lära känna vår verksamhet. Vi är ett bra utbildningssjukhus och förhoppningsvis vill många av de som haft sin praktik här stanna kvar och jobba när de är färdiga sjuksköterskor, säger Carl-Johan Robertz, förvaltningschef för Hälsostaden Ängelholm.

På Högskolan Kristianstad antas varje termin 120 sjuksköterskor. Utöver de 62 platserna med lokal antagning till Helsingborg och Ängelholm öronmärks nästan lika många platser, 58 stycken, för Kristianstad och Hässleholm. Region Skåne skrev i april i år ett liknande avtal med Malmö universitet. Det innebär att 16 platser på sjuksköterskeutbildningen i Malmö öronmärks för både Trelleborg och Ystad från och med nästa höst.

Publicerad 20 June 2018 08:00