Först ut att ta svart bälte i jujitsu som rullstolsburen

ÄNGELHOLM/HELSINGBORG.

David Gullberg är rullstolsburen men har uppnått sitt mål – att ta svart bälte i jujitsu. Något som han kämpat för i många år och som han troligen är först ut i landet med att åstadkomma.

Av
Martin Wingren

David Gullberg byter om till sin svarta dräkt och visar stolt sitt diplom när det är dags för att bli fotograferad. Han började träna jujitsu när han var nio och har tränat i 16 år. nu har han uppnått sitt mål.

– Det känns bra att ha tagit svart bälte, det har inte riktigt sjunkit in än, säger David Gullberg som vill visa att det går att nå sina mål trots en funktionsnedsättning.

– Även om jag sitter i rullstol så är det möjligt. Mina tränare har varit anpassningsbara och lösningsfokuserade och jag vill ha en dag där vi bjuder in personer som är i min situation för att visa vad man kan göra. Det är många som är nyfikna och frågar hur det funkar egentligen, fortsätter han.

Han har tränat en gång i veckan och föräldrarna kör honom från hemmet till Ängelholm till träningen på Fenix kampsport i Helsingborg.

– Jag rör hela kroppen, det är bra träning, säger David Gullberg.

Hans tränare sedan starten är Mike Wall, som berättar att David gjort stora framsteg under åren och att han fått tävla och kämpa på samma villkor som andra.

– Kraven på honom är lika stora, även om David har begränsad rörlighet och han inte kan göra vissa moment så får han göra andra istället. David har verkligen krigat på och det är inget han bara fått. Han gör mycket med händerna och kan greppa och hålla hårt, säger Mike Wall som berättar att David Gullberg enligt hans vetskap är den förste rullstolsburne i Sverige att nå svart bälte i jujitsu.

Även inom den personliga utvecklingen har det hänt mycket, menar Mike Wall.

– Han har utvecklats som person, det har varit en enorm utveckling unde åren. Han har fått träna hårt och jag vill lyfta fram hans personliga tränare Jimmy Johansson och även Davids föräldrar som kört honom hit under alla åren, säger Mike Wall och fortsätter:

– När jag träffade David första gången hade han nästan ingen mobilitet, nu är han mycket starkare och har kommit så pass långt att han var aktuell för den här graden.

Publicerad 05 June 2018 15:43

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag