Han är först ut att få naturvårdspris

NV-SKÅNE. Claes Göran Svorén, från Ängelholm, är den första som får Skånes naturvårdspris, ett nytt pris som delas ut av Länsstyrelsen Skåne.

Claes Göran Svorén, mest kallad Bosse, får priset för att under många år ha hållit egna djur på igenväxande betesmarker i Skåne.

– Det finns ingen annan än Bosse som Länsstyrelsen Skåne hellre ser som den förste mottagaren av Skånes naturvårdspris. Tillsammans med sin lie och sina får, getter och kor har Bosse gjort underverk med mycket svårt igenväxta marker, varav flera inom våra naturreservat, säger landshövding Anneli Hulthén, som delade ut priset, i ett pressmeddelande.

Bosse Svorén kommer från Nordvästskåne men flyttar sina omkring 500 betesdjur över stora delar av Skåne. Han känner sig hedrad över priset, med framför allt är han nöjd med att frågorna uppmärksammas.

– Jag bestämde mig för att byta bana när jag fyllde 50 år. Jag sa att jag ville driva tiden tillbaka, och det har jag gjort sedan dess. Med det menar jag att jag värnar om arbetsmetoder och djurraser som sedan länge anses omoderna. Men jag är övertygad om att det här är mycket mer hållbart i längden och är glad över att arbetet uppmärksammas. Men det bästa vore om fler började jobba för att hålla betesmarkerna öppna, säger Bosse Svorén.

Bosse Svorén var en av omkring 20 nominerade till Skånes naturvårdspris, som kommer att delas ut årligen på Biologiska mångfaldens dag 22 maj.

Publicerad 23 May 2018 09:38

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag