Gymnasiekompisarna startade eget ihop

Nu vill de föryngra branschen

ÄNGELHOLM.

De lärde känna varandra redan på lågstadiet, på gymnasiet gick de bygglinjen ihop och de har bott grannar under en tid. Nu har de slagit sig samman och startat egen byggfirma.

Av
Martin Wingren

Sebastian Larsson och Oscar Edling, som startat Ängelholmsbyggarna, vill samtidigt inspirera ungdomar att våga välja hantverksyrken och visa på vilka vägar som finns. I deras fall valde de att efter att ha jobbat på olika håll inom byggbranschen att starta företag ihop för en månad sedan.

– Vi har känt varandra sedan vi var små och har gått i samma klass eller parallellklass sedan förstaklass, säger Oscar Edling.

– Det var också det som gjorde att vi vågade ta steget att dra igång företag, att vi känner varandra så bra, säger Sebastian Larsson.

Målet är att växa till runt tio anställda på några års sikt.

– Vi vill inte bli större, vi vill ha den familjära känslan i företaget. Det ska vara roligt att jobba, jag har aldrig känt "nu är det söndag, snart måndag igen", säger Oscar Edling.

Till en början handlar det om att bygga upp en kundkrets. Föräldarna hjälper till med att hitta de första kunderna.

– Nu ska vi bygga upp vårt namn, mycket via sociala medier. Sprida att vi finns, säger Sebastian Larsson.

De båda byggarna menar att de kompletterar varandra.

Oscar Edling och Sebastian Larsson.

Oscar Edling och Sebastian Larsson. Foto: Martin Wingren

– Oscar är väldigt driven och utåtriktad. Jag är mer den som säger "det löser sig". Jag håller tillbaka honom samtidigt som han driver mig framåt, säger Sebastian Larsson.

– Det gör att det blir en balans, säger Oscar Edling och ler.

Båda är även verksamma inom idrott. Oscar Edling har bland annat tävlat i SM i bodybuilding och Sebastian Larsson är aktiv i Skäldervikens IF.

– Det har gett mig mycket. Bodybuilding har varit min skola, hade jag inte hållit på med det så hade jag inte vågat starta företag, säger Oscar Edling.

Upptagningsområdet för det nystartade företaget är nordvästra Skåne. För tillfället arbetar de båda på ett trädäck i Viken och bland redskapen finns verktyg som tillhört Oscars morfar.

– Han var snickare och jag har drivet yrket vidare. Moral och yrkesstolthet är motivationen, säger han.

De båda vill även inspirera ungdomar att realisera sina drömmar.

– Många ungdomar är rädda för att fantisera. Det är många i vår ålder som inte har en aning om vad de ska göra. Då tycker vi att man ska sätta sig ned och fundera tills man kommit på det, säger de båda 24-åringarna och fortsätter:

– Vi vill vara den nya generationen inom branschen, snittåldern är hög. Det kommer att vara brist på hantverkare så vem ska då bygga Ängelholm när de andra gått i pension?

Publicerad 18 May 2018 08:30

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag