Ängelholmsparet seglade jorden runt under åtta år

Nu har de skrivit en bok om sina upplevelser

ÄNGELHOLM. Eva och Leif Lundberg ritade sin egen båt, lämnade hemmet i Ängelholm och gav sig ut på en åtta år lång seglats jorden över.

Av
Martin Wingren

Klockan 6 på morgonen den 17 juni år 2003 seglade paret Lundberg iväg. Åtta år senare var de tillbaka efter att ha besökt 66 länder världen över. Nu har de samlat sina upplevelser i boken "Bortom nya horisonter – Med Malinda IV på de stora haven".

– Vi hade segelbåt sedan tidigare och var iväg i Medelhavet, så vi fick smak för det. Vi tänkte att det här livet skulle vi kunna tänka oss, att leva fritt. Sedan ritade vi en ny båt och arbetade målmedvetet med vår dröm om att segla långt ut, säger Eva och Leif Lundberg.

Det har gått fem år sedan de landsteg för gott. Hemmet i Skälderviken är fyllt med minnessaker från den långa resan.

– Det bästa var att få träffa människor från olika kulturer och vi har fortfarande kontakt med de vi seglade ihop med, säger Leif Lundberg.

En av lärdomarna från åren till sjöss är att man inte behöver så mycket materiella saker som man tror, menar paret.

– Vi hade allt vi behövde inom armlängds avstånd. Lyxen vi hade ombord var tiden vi fick för varandra. Det var livets skola att vara iväg, säger de.

Resan gick inte bara till sjöss. I Sydamerika till exempel ankrade paret sin båt i en flod för att sedan ta sig vidare genom Sydamerika med buss, tåg och motorcykel. Många minnen har de från möten med vänliga människor.

– Vi hade med oss räknehäften och kritor till skolor. Och vi blev inbjudna hem till människor och bjudna på mat, säger Eva.

– Särskilt Nya Zeeland var fint, folk var otroligt vänliga och det var ett fantastiskt klimat, säger Leif.

Visst var det en del utmaningar under resans gång men paret berättar att det ändå gick lugnt till för det mesta.

– 99 procent av tiden var det underbar segling, när det var dåligt väder så låg vi stilla och väntade. Naturen är ändå starkast så det gäller att vara smart och spara på krafterna, säger paret och fortsätter:

– Men vägen från Indien till Röda havet seglade vi i konvoj med 26 båtar på grund av pirater. Vi hörde om angrepp och det fanns en oro.

I samma veva som paret åkte iväg föddes deras första barnbarn. Under åren blev det tre till men familjen åkte och hälsade på Leif och Eva. Nu har paret en mindre segelbåt i Skälderviken och det blir betydligt kortare turer, till Hallands Väderö, Danmark och Västkusten.

– Det svåraste under första tiden hemma var att sätta på sig strumpor och skor, det kändes instängd, säger Leif Lundberg.

Den långa seglatsen har utmynnat i en bok. Leif Lundberg är på plats på Akademibokhandeln i Ängelholm den 11 maj klockan 13-15 för att signera boken.

Den långa seglatsen har utmynnat i en bok. Leif Lundberg är på plats på Akademibokhandeln i Ängelholm den 11 maj klockan 13-15 för att signera boken.

Publicerad 04 May 2018 00:00