Reko-ring ska korta vägen mellan matproducent och konsument

ÄNGELHOLM/BÅSTAD.

Av
Martin Wingren

ÄNGELHOLM/BÅSTAD. Ett nytt sätt för konsumenter och lokala småskaliga producenter av livsmedel att mötas och handla. Det har bland andra Amelie Nilsson och Paul Cook tagit initiativ till att införa i Ängelholm och Båstad.

Att ha en gårdsbutik kan vara vanskligt för en mindre producent. Och att åka runt till de olika lokala producenterna i bygden är tidskrävande för konsumenten. Det tog Amelia Nilsson och Paul Cook fasta på och satt och klurade på varsitt håll på en lösning. Att det bildats allt fler så kallade reko-ringar på andra håll, både i Sverige och utlandet, hade de koll på och nu vill de införa samma system i Ängelholm och Båstad.

– Det är en ny väg för producenter och konsumenter som är intresserade av lokalt producerad mat att mötas. Konsumenten lär även känna den som står bakom maten och vi lär känna konsumenterna och vad de vill ha, säger Amelie Nilsson som driver Goagård utanför Hasslarp.

– Och konsumenterna behöver inte köra runt till alla olika gårdsbutiker utan hämtar sina produkter på ett ställe, säger Paul Cook som driver Cooks Organics i Vejbystrand.

Tanken är att konsumenten går in på Facebook, ansluter sig till Reko-ringens grupp och lägger en beställning där på allt från grönsaker till kött, kryddor och mejeriprodukter. För närvarande är 25 producenter anslutna.

– Vi kommer att ha ett utlämningsställe i Ängelholm och ett i Båstad, där kunden en gång i veckan till en början kan hämta sina varor, säger Amelie Nilsson.

Hon tror att initiativet kan få fler att vilja börja producera livsmedel i mindre skala.

– Det kan vara svårt för mindre producenter att ansluta sig till grossister, säger Amelie Nilsson.

– Och istället för att livsmedel ska transporteras över hela Sverige, eller köras upp till Göteborg och sedan lastas om för att komma ner till Skåne igen så är det här lokalt och klimatsmart. Och när konsumenterna kan köpa eko-vänlig mat till lägre pris, eftersom vi inte har några mellanhänder, så ökar intresset, säger Paul Cook.

Reko-ringen är tänkt att komma igång i slutet av maj/början av juni och kommer att ha ett uppstartsmöte i Ängelholm. Läs mer på på Facebook, sök på REKO Ängelholm

Publicerad 20 April 2018 10:59

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag