Ung lantbrukare driver gården vidare

ÄNGELHOLM.

Bengt Andersson får en guldmedalj från kungen för sina år som mjölkbonde. Nu har han lämnat gården vidare till 34-årige Emil Henrysson, i en tid då det blir allt färre lantbrukare i branschen.

Av
Martin Wingren

Bengt Andersson tog över familjegården 1985 och hade då 25 kor men har byggt upp företaget med tiden. Vid årsskiftet sålde han verksamheten till Emil Henrysson, som nu driver mjölkproduktionen vidare med 70 kor som levererar 700 ton mjölk om året. Detta i en tid då det blir allt färre mjölkbönder. Sedan slutet av 2007 har antalet mjölkbönder i Skåne halverats, från 617 till 302 verksamma vid årsskiftet 2017/2018.

– Vi lever i en global ekonomi där priset sätts utomlands, säger Bengt Andersson och fortsätter:

– Det är svårare att bli lantbrukare. Om du inte har bakgrund som lantbrukare så är det omöjligt att bli bonde. Problemet är finansieringen.

Emil Henrysson arbetade på gården i 15 år innan han tog över. Han bodde tidigare i en lägenhet i Munka Ljungby men har nu flyttat ut till gården.

– Jag kom hit som praktikant och sedan började jag arbeta här. Den största utmaningen är mjölkpriset, det är nycketln till om det kommer att funka, säger han.

Priserna går upp och ned och även om priset på mjölk i butiken skulle höjas och konsumenten betalar mer så påverkar det inte så mycket eftersom en stor del av mjölken säljs till andra livsmedelsföretag, berättar Bengt Andersson.

Framöver kommer han att driva sin växtodling på arrenderad mark och hjälpa Emil Henrysson med lantbruket. För sina 23 år som mjölkbonde ska Bengt Andersson få ta emot guldmedalj från kungen i en ceremoni i Stockholm den 16 april.

– Det är trevligt att uppmärksammas, att vi i Sverige har bra livsmedelskvalitet och i synnerhet mjölken. Det är även de anställdas förtjänst, de har skött djuren två tredjedelar av tiden, det dröjer inte många år innan även Emil får en medalj, säger han.

– Det är även ett fint avslut på tiden som mjölkbonde för Bengt, inflikar Emil Henrysson.

Publicerad 17 April 2018 14:22