Kommunen satsar på fler elbilar - hemtjänsten först ut

Målet är helt fossilbränslefria transporter till 2021

ÄNGELHOLM. Nio nya elbilar ska ta Ängelholms kommun en bit på väg när det gäller målet att alla transporter kommuner äger eller brukar ska vara fossilbränslefria till år 2021.

Av
Lotta Venhagen

2015 fick kommunens parkeringsvakter en elbil, nu är det hemtjänstens tur att byta ut sina fordon. Totalt har nio bilar beställts som ska levereras de närmaste veckorna. Samtidigt sätts laddstolpar upp vid Viktoriagården i Vejbystrand där hemtjänstområde nord har sina lokaler och vid Sesamgården på Nyhem där hemtjänstområde syd samt södra centrum utgår ifrån. De speciella laddstolparna har finansierats av kommunen och av Naturvårdsverket via Klimatklivet med 50 procent vardera.

Från vänster Maria Tuvesson, Timea Bukovicová och Anders Palmkvist som jobbar inom hemtjänsten samt Susanne Gottfriedson, verksamhetschef och Marie Fridh, enhetschef för hemtjänstområde nord.

Från vänster Maria Tuvesson, Timea Bukovicová och Anders Palmkvist som jobbar inom hemtjänsten samt Susanne Gottfriedson, verksamhetschef och Marie Fridh, enhetschef för hemtjänstområde nord. Foto: Lotta Venhagen

I kommunens miljöplan står det att kommunen ska vara helt fossilbränslefria i de transporter de brukar eller äger till 2021. Ängelholms kommun står även bakom målet från Klimatsamverkan Skåne om ett fossilbränslefritt Skåne till 2020. Med de nya elbilarna har kommunen cirka 180 bilar i sin verksamhet. Av dessa är 34 etanolbilar, sex stycken gasbilar och tio elbilar. Det vill säga bara 28 procent. Robin Pehrsson, miljöutvecklare på kommunen, konstaterar att det är en bit kvar för att nå målet.

– När det gäller elanvändning och uppvärmning av kommunens verksamheter har vi nått långt. Det som återstår är fordon och transporter. Vi har en arbetsgrupp med upphandlare, fordonsansvariga och andra tjänstepersoner i kommunen som arbetar med fossilbränslefria fordon och transporter. 2021 närmar sig och kommunen måste öka takten. Vi har mycket kvar, men ingenting är omöjligt. Förutsatt att pengar avsätts till nya bilar och laddstolpar kan vi nå målet.

Åsa Larsson (S), vikarierande kommunalråd, menar att det är svårt att svara på om målet kommer att nås i dagsläget.

– I och med miljöplanen har vi förbundit oss att satsa på det här, men hur mycket pengar det blir tal om kan jag inte säga något om innan budgetarbetet är igång. Just nu lever vi med en alliansbudget så det är svårt att säga något om framtiden.

Robin Holmberg (M), oppositionsråd, ser också utmaningar med att vara klara redan 2021.

– Jag är inte säker på att vi når målet till 2021 men vi är hyfsat på god väg. När det gäller tjänstefordon är där en bit kvar. Nu kommer hemtjänsten gå över till mer miljövänliga bilar vilket är en positiv utveckling. Kommunen kan och ska gå före i den här omställningen.

Publicerad 29 March 2018 09:32

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag