Ljusfesten flyttas till Vita Räck

Men strömmar i ån kan skapa problem för båtparaden

ÄNGELHOLM.

Ljusfesten byter i år plats från området mellan Pyttebron och Nybron till Tullportsplatsen vid Vita Räck.

Av
Lotta Venhagen

Anledningen är att det varit dålig ljudkvalitet vid scenframträdanden samt att grannar har klagat på sotade fasader och nedfallande tomhylsor i samband med fyrverkeriet som brukar avsluta båtparaden. Vid Tullportsplatsen med sin öppna yta och bra picknickmöjligheter ska upplevelsen bli bättre och ger kommunen möjlighet att kombinera Ljusfesten med två andra aktiviteter – internationella matmarknaden på Stortorget och en trafikdag.

– Tidigare har det varit bekymmer med den aukustiska upplevelsen, det är för långt avstånd från den ena åsidan till den andra, vi tror att själva konsertupplevelsen kommer att bli bättre här, säger Susann Toft, enhetschef för allmänkultir.

Tullportsplatsen medför dock ett nytt bekymmer. Här är ån som bredast och djupast vilket gör att det också är kraftigare strömmar – något som kan medföra problem för den traditionella båtparaden.

– Strömmarna kommer att göra det problematiskt att låta båtarna gå förbi där. Vi har diskuterat andra sätt, att man låter en båt i taget komma och få mer uppmärksamhet genom att konferencieren pratar om varje ekipage.

Finns det risk att båtparaden inte kan genomföras?

– Det hoppas jag verkligen inte, det är en av Ljusfestens höjdpunkter. Vi ska se om vi kan hitta en lösning.

I år är det inte heller säkert att det blir ett fyrverkeri som avslutar festligheterna. Tullportsplatsens närhet till sjukhuset ställer till det.

–Fyrverkerierna är ett frågetecken. Det är högst osannolikt att vi får polistillstånd för det med närheten till sjukhuset, säger Susann Toft.

Ett förslag är att avsluta kvällen med ett artistframträdande i festivalen Rock Its anda då denna inte ska genomföras i år. Nyligen godkände kommunstyrelsen ett förslag att 100 000 kronor, som tidigare skulle ges som evenemangsstöd till Rock It, går till ett artistframträdande som avslutar Ljusfesten.

– I år har vi lagt extra krut på scenframträdanden. Vi vill att den delen av Ljusfesten ska få sitt utrymme och vi har en avslutningspunkt som skulle kunna stärka Ljusfesten, säger enhetschefen som dock inte vill avslöja artisterna i dagsläget.

Publicerad 28 March 2018 11:56

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag