"Jag har tränat 12-14 timmar om dagen"

Lina Kempe laddar inför finalen i Årets Bagare

ÄNGELHOLM/HELSINGBORG.

I dagarna avgörs finalen i Årets Bagare 2018. Vi tog tempen på ängelholmaren Lina Kempe inför tävlingen.

Av
Lotta Venhagen

Tävlingen Årets Bagare 2018 pågår just nu för fullt i köpcentret Nordstan i Göteborg. På torsdag, under sista tävlingsdagen, är det dags för Lina Kempe från Ängelholm att visa vad hon går för. När Lokaltidningen når henne är hon dock fortfarande på Backhaus Bageri och Café i Helsingborg där hon jobbar.

– Jag ska åka upp i morgon och hoppas att jag hinner komma upp i tid för att se lite när de andra tävlar och få lite inspiration. Det känns jätteläskigt, nervöst, spännande och häftigt på samma gång, det är som en cocktail av känslor.

Den senaste månaden har varit intensiv för den 26-åriga bagaren som kombinerat jobb med träning inför finalen.

– Jag har stannat kvar på jobbet för att träna så det har blivit 12-14 timmar per dag. Jag till en kollega att jag kände mig som en urvriden lase, men det är bara ladda om igen inför finalen.

De fem finalisterna tävlar i åtta olika tävlingsmoment under sex timmar. Störst utmaning tror Lina Kempe att baguetter samt kuvertbrödsdegen blir.

– Det är samtidigt dem som jag ser mest fram emot, det känns viktigt att de sitter.

Finns det något moment du känner dig säker på?

– Min sötebrödsdeg som är ett wienerbröd, det känns som om den kommer att bli bra, svarar Lina Kempe som bara har jobbat cirka fyra år i branschen.

– Jag gick media i gymnasiet och utbildade mig på bageri och konditoriprogrammet på komvux när jag var vuxen. Hade någon sagt till mig för fyra år sedan att jag skulle tävla i Årets Bagare hade jag bara skrattat, det hade jag inte kunnat greppa.

Vad skulle en vinst betyda?

– Det skulle vara ett stort erkännande för en själv och förhoppningsvis öppnat många spännande dörrar i karriären, men just nu känns det som om det betyder nästan lika mycket att bara ta sig igenom tävlingen.

Publicerad 13 March 2018 14:44