Fler köper rut-tjänster i Ängelholm

ÄNGELHOLM.

I Ängelholm ökade rut-köpen under 2017. Något som går i linje med hur det ser ut i landet generellt.

Av
Martin Wingren

Svenskarna gjorde under 2017 rut-avdrag till ett värde av sammanlagt 4,6 miljarder kronor. Det är en ökning med 25 procent jämfört med året innan, enligt Newsworthy.

Samma trend syns i Ängelholm. År 2017 köpte 14,3 procent av invånarna i Ängelholms kommun rut-tjänster och gjorde avdrag på sammanlagt 25,5 miljoner kronor, jämfört med 11,8 procent och 21,4 miljoner kronor året innan.

Rut-avdraget täcker in hushållsnära tjänster där städning är den största enskilda kategorin. Avdraget innebär att man slipper beskattning på 50 procent av arbetskostnaden. Det betyder att man grovt taget kan säga att rut-tjänsterna omsatte omkring 42,7 miljoner kronor i Ängelholms kommun förra året.

– Uppgången drivs framför allt av att flera typer av tjänster omfattas av rut-avdraget. Men vi ser också att acceptensen ökar. En trend är att antalet äldre som köper hushållsnära tjänster ökar. Det handlar inte bara om unga som behöver få livspusslet att gå ihop, säger Alexandra Jansson som är verksamhetsutvecklare för rut- och rot-tjänster på Skatteverket till Newsworthy.

År 2016 utökades rut-avdraget med vissa tjänster inom flytt, it och trädgård och sedan 2017 omfattas även reparation och underhåll av vitvaror i hemmet.

Publicerad 27 February 2018 16:13

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag