Robot underlättar städning på skolor

Ängelholm först ut med robotiserad städning

ÄNGELHOLM. Som första kommun i landet satsar Ängelholm på robotiserad städning av två skolor. Robotarna ska underlätta för lokalvårdarna och förhoppningsvis förenkla i framtida rekrytering av personal.

Av
Lotta Venhagen

Det är morgon och skoldagen har precis börjat för eleverna på Nyhemsskolan. Lokalvårdarna Musa Kurti och Anette Dahl har varit igång ett par timmar och hunnit med en vända med sin nya "kollega". I långsamt tempo glider den röda städroboten över golvet genom korridoren. Sedan strax innan jul är det roboten som har hand om golvvården på de stora öppna ytorna, något som har förenklat tillvaron menar lokalvårdaren Anette Dahl;

– Egentligen tar det kanske inte så lång tid att ta en korridor för oss, men det blir mycket renare och roboten tar mycket hårdare än jag lyckas med, säger hon och tillägger;

–Det har varit vissa tekniska problem i början, men det är som allting nytt, man lär sig med tiden.

Musa Kurti ser bara fördelar med att ha en städrobot till hjälp.

– Allting är positivt med den, både tidsmässigt och att det blir rent och fint.

"Om den här skruven satt här istället hade det varit bättre" säger Musa Kurti som menar att arbetsuppgifterna blivit annorlunda och att det nu handlar mycket om att förstå hur roboten fungerar. Foto: Lotta Venhagen

Från att tidigare våttorkat golven en gång i veckan, görs det nu varje dag. Eftersom det skuras så ofta behövs dessutom inga kemikalier användas utan bara vatten.

– Golvvård är ett fysiskt tungt arbetsmoment och 70 procent av städtiden läggs på att städa golv. Det här är ett sätt att få avlastning på monotoma moment, säger Pia Radil, kommunens lokalvårdschef, som tror att tillskottet med en städrobot kan underlätta för framtida rekryteringar

– Det är svårt att rekrytera i dag, men genom att man ta bort tunga moment och att det ingår en viss teknisk bit, kan man göra det mer attraktivt.

Lokalvårdarna jobbar i team med städroboten. Den tar de stora ytorna medan de städar kanter och mindre utrymmen. Lokalvårdarna ser dessutom till att byta vatten i roboten, rengöra den och förflytta den mellan de olika våningsplanen.

– När skolan är stängd kan roboten gå själv, men andra tider på dagen ska vi vara på samma område som roboten, förklarar Anette Dahl.

Anette Dahl tar hand om kanterna av korridoren där roboten inte kommer åt.

Anette Dahl tar hand om kanterna av korridoren där roboten inte kommer åt. Foto: Lotta Venhagen

En likadan robot har köpts in till Rönnegymnasiet, på de två skolorna är nämligen ytorna stora nog för roboten. Men fler robotar är inte aktuellt att köpa in för tillfället.

– De stora robotar som finns i dag går inte att ha överallt. De får inte heller vara för små så att man riskerar att snubbla på den, så robotdammsugare är inte aktuellt, men vi är med i att utveckla robotiseringen av städningen i Sverige. De som utvecklar robottekniken behöver input och jag ingår i en grupp som tar fram vad vi inom lokalvården behöver och sätter krav på dem, säger Pia Radil.

Publicerad 14 February 2018 00:00