Ny Klitterhusbrygga ska klara stormar bättre

ÄNGELHOLM. Till badsäsongens start är målet att Klitterhus ska få en ny rejälare brygga som kan stå emot framtida stormar bättre.

Av
Lotta Venhagen

Stormar har genom åren gått hårt åt bryggan vid Klitterhus. Senast blåste den sönder i mellandagarna 2016 vilket gjorde att förra sommarens badsäsong fick klara sig med en provisorisk brygga som var hälften så lång som den ordinarie. Under förra året fick konsultföretaget ÅF i uppdrag att titta på hur man kunde göra bryggan mer stormsäker.

– Vi tog i samråd beslutet att göra en ny brygga istället för att bygga upp den gamla, säger Anders Lundin, chef för kommunens stadsmiljöenhet.

Det befintliga fundamentet, det vill säga pelarna, kommer att kunna användas igen. På dem ska en helt ny träkonstruktion byggas.

– De kommer att behöva lagas lite, men det är inga större ingrepp. Ekonomiskt och tidsmässigt är det positivt.

Den nya bryggan får lite smäckrare räcken och trädelen höjs med 70 centimeter.

– Den stora nyheten är att ytterdelen, som inte finns i dag, ska gå att ta in under stormsäsongen. Så det kommer finnas en brygga där under vintern också men bara hälften så lång. Tidigare har vi sett att den inte tagit lika mycket stryk längre in, säger Anders Lundin som hoppas på att lösningen ska ge en mer hållbar badbrygga.

– Det finns aldrig någon garanti för att den står emot allt, men den här ska klara att stå emot mer.

Två miljoner finns budgeterade till bryggan, en del har redan använts i projekteringen. Just nu pågår upphandlingar och något exakt datum för när bryggan kan vara klar vågar inte Anders Lundin ge.

– Ambitionen är den 15 maj, det är då vi räknar att badsäsongen sätter igång, men det går egentligen inte att säga förrän entreprenörerna är klara.

Publicerad 14 February 2018 18:00

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag