Från slaktarpojk till köttmästare

Jesper Nielsen lärde sig yrket från barnsben

ÄNGELHOLM. Som 12-åring fick Jesper Nielsen lära sig att bränna grisar och vispa blod. I dag driver han en nyöppnad köttbutik i Ängelholm.

Av
Lotta Venhagen

Det är lugnt i butiken på tisdagsförmiddagen. Ju närmare helgen desto stridare blir kundströmmen konstaterar Jesper Nielsen när han tar en paus från att koka pastasås. Drömmen om att driva eget har funnits länge och efter ett antal år som köttmästare i olika butiker bestämde han sig för att satsa när han fick nys om lokalen på Helsingborgsvägen.

– Jag var tidigare lite låst vid att lokalen skulle ligga centralt men en sådan här chans får man aldrig igen så jag tänkte "nu kör vi".

Det ska inte vara några långa transporter – ett stressat djur blir inget bra kött

Med en far som var slaktare fick Jesper Nielsen tidigt följa med och lära sig yrket. Efter en period på sjön återvände han till lantbruket och utbildade sig så småningom till köttmästare. Hans bakgrund har gett honom en respekt för djuren och att ta tillvara på allt förklarar Jesper Nielsen.

– Min far brukade säga " när du slaktar den här grisen ska det enda som är förlorat vara skriket". Det har jag med mig. Har man fräckheten att avliva ett djur ska man använda det, annars visar man ingen respekt.

Kött- och charkprodukter som köps in ska vara så närproducerade som är praktiskt möjligt menar köttmästaren, som även ska leverera en del kött från sin egen gård i Gånarp där han föder upp lamm och nötkreatur.

– Köttet ska komma från djur som lever så naturligt som möjligt. Det ska inte vara några långa transporter – ett stressat djur blir inget bra kött.

Två av Jesper Nielsens söner är i dag engagerade i Kött- och Delihuset, men om yrket kommer att fortsätta gå i arv inom familjen återstår att se.

– Jag vill att de lär sig så att de kan ett yrke, även om de inte kommer att jobba med det så är det bra att kunna stycka kött.

Publicerad 01 February 2018 00:00

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag