Svart svan överlevde bara en dag

Hembygdsparken vill starta insamling till nytt staket

ÄNGELHOLM.

Lyckan blev kort för det svarta svanpar som flyttade in i Hembygdsparken i förra veckan. Nu vill parkledningen hitta en lösning på problemet med rovdjur.

Av
Lotta Venhagen

– Det var lite speciellt att vi fick tag på svarta svanar, det är inte så vanligt, säger Olle Eriksson, parkchef.

När man kom för att titta till svanarna morgonen efter man släppt dem i fågeldammen var honan död och parkchefen misstänker att det är en mård som varit i farten.

– Som det sett ut och gått till är det typiskt en mård som tagit henne, det är jättetrist.

Svanar är partners för livet så en ny hona är det inte tal om att skaffa, förhoppningen är att hanen ska klara sig bra själv.

– Som det är nu verkar han må bra, men i värsta fall kan hanen sörja ihjäl sig.

Sedan tidigare har Hembygdsparken problem med två rävar som rör sig i området och jagar på natten. Därför vill man få till en lösning med ett högre staket runt fågeldammen.

– Ett nytt staket är prio ett och det är en lösning vi tittat på länge. Det behöver vara lite högre, runt 1,50, men ett sådant staket skulle gå på runt 100 000 och som alltid är det pengar som styr, säger Olle Eriksson som hoppas att någon slags insamling hos allmänheten kan vara lösningen.

– Vi har diskuterat fram och tillbaka att man till exempel kan köpa en meter nät och få sitt namn på en tavla, har någon en annan idé får de gärna höra av sig.

Publicerad 30 January 2018 18:00

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag