Lokförarutbildning tillbaka i Ängelholm

ÄNGELHOLM. Trafikverksskolan har fått klartecken från Myndigheten för yrkeshögskolan att starta lokförarutbildningen våren 2019 och efterfrågan förväntas bli stor.

Av
Lotta Venhagen

Senast Trafikverksskolan blev beviljade att genomföra lokförarutbildningen inom ramen för Yrkeshögskolan var 2016, då var konkurrensen om platserna stor.

– Jag tror att vi låg på 350–400 stycken sökande på de 35 platserna vi hade, vi har ansökt om lika många studerande den här gången så vi räknar med att det blir högt tryck på platserna, säger Peter Olsson, utvecklingsansvarig på Trafikverksskolan.

Att utöka antalet platser för att möta efterfrågan är det dock inte tal om.

– När vi lägger ansökan måste vi beskriva vilka behov som finns, sedan gör myndigheten sin bedömning. Det ska finnas ett uttalat behov i branschen som ska motsvara antalet utbildningsplatser. Dessutom är halva utbildningen praktik ute på företagen, de måste klara att ta emot studerande och det skulle inte gå att hitta platser om det blir fler studenter, menar Peter Olsson.

På Trafikverksskolans andra YH-utbildning, Järnvägstekniker, är det i motsats till lokförare brist på arbetskraft inom yrket. Men utbildningarna konkurrerar inte med varandra menar Peter Olsson.

– Att många är intresserade av att bli lokförare gör att de söker information på vår hemsida. Då kan de få upp ögonen för andra utbud och det öppnar upp dörrar.

Lokförarutbildningen anordnas i samarbete med vuxenutbildningen i Ängelholms kommun och kommer att starta under våren 2019, skolan har även fått beviljad start våren 2020. Från hösten 2018 är det möjligt att ansöka till utbildningen.

Publicerad 29 January 2018 13:49

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag