Skånes frisörelever gjorde upp om SM-platser

ÄNGELHOLM.

Fönade herrfrisyrer, bruduppsättningar och permanentrullning var några av momenten när uttagningen till SkolSM för frisörer hölls på Ängelholms Gymnasieskola.

Av
Lotta Venhagen

Elever från frisörutbildningar i Ystad, Kristianstad samt Ängelholm gjorde upp i Skånemästerskapen under tisdagen. Vinnarna tar sig vidare till SkolSM i Stockholm den 14 april.

Lina Storulv och Kristin Lindberg går andra året på Ängelholms Hårakademi och lyckades förra året gå vidare till SkolSM där de tog brons respektive silver, något som sätter viss press på dem inför årets tävling menar de när Lokaltidningen träffar dem innan start.

– Förra året hade man inga förväntningar så jag är mer nervös nu, samtidigt är jag bättre förberedd, säger Lina Storulv.

Matilda Fredholm går sista året på frisörutbildningen i Kristianstad och visade upp en kort klassisk herrklippning som första tävlingsmoment.

Matilda Fredholm går sista året på frisörutbildningen i Kristianstad och visade upp en kort klassisk herrklippning som första tävlingsmoment. Foto: Lotta Venhagen

Deras första moment är en damföning på kort hår därefter ska de föna en herrfrisyr som ska ha "form och rörelse".

– Det gick inte så bra när jag tränade i går, men jag känner mig ganska lugn, säger Kristin Lindberg och fortsätter;

– Dammomentet är nog svårast för där måste man vara mer kreativ. När det gäller herrfrisyren så vet man att har man bara en bra form så kommer man långt.

Varje moment har en tidsbegränsning som eleverna måste klara sig inom. Något som kan bli en utmaning menar Hanna Andersson som går första året på Ängelholms Hårakademi och ska tävla i permanentrullning samt lång håruppsättning.

– Jag ska göra en håruppsättning som ser ut som en ros och jag har inte riktigt koll på tiden så vi får se om det går.

Elin Nilsson, Tilde Dagner och Elna Brink hade tagit sig från Ystad till Ängelholm för att tävla i Skånemästerskapen.

Elin Nilsson, Tilde Dagner och Elna Brink hade tagit sig från Ystad till Ängelholm för att tävla i Skånemästerskapen. Foto: Lotta Venhagen

Victoria Randli är ordförande i Svenska Stylist & Frisörlärarförbundet, SLFL och en av tre domare som under dagen skulle bedöma elevernas insats.

– Vi tittar på hur de har tränat på varje moment och om de har lärt sig den teknik de har tränat på. Så det är egentligen timmarna de lägger ner innan som är viktigast, inte tävlingen i sig.

Under Skånemästerskapen koras vinnare i samtliga kategorier, hur många av dessa som går vidare till skolSM beror på hur resulteten blir i övriga regionsuttagningar och avslöjas den 8 februari.

Publicerad 24 January 2018 00:00

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag