Ett steg närmare maktskifte

ÄNGELHOLM.

Ett steg mot så kallad majoritetsväxling togs på kommunstyrelsens möte igår. – Det är ett tecken på att det inte fungerat i politiken, säger Robin Holmberg (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen och oppositionsråd.

Av
Martin Wingren

Nu ska det avgöras i kommunfullmäktige den 18 januari. Går det igenom där väntar val av nya ledamöter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktiges presidium.

– Med tanke på hur det blev i kommunstyrelsen så pekar det mot att det kommer att bli samma resultat i kommunfullmäktige, säger Robin Holmberg och fortsätter:

– Det är svårt att känna någon glädje över det här, det var ett lugnt möte, oavsett vilken sida man står på så är det en speciell situation. Hela den här situationen är ett tecken på att det inte fungerat i politiken.

Det var efter att Alliansen bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna gick samman med Miljöpartiet och fyra kommunfullmäktigeledamöter som lämnat sina partier och lämnade in en avsiktsförklaring om att styra Ängelholm. För detta behövs 26 av 51 mandat i kommunfullmäktige. Alliansen är redo att ta över om så skulle bli fallet, menar Robin Holmberg.

– Sitter man i opposition och bedriver ett seriöst oppositionsarbete så måste man vara beredd att axla rollen. Vi har lång erfarenhet av att styra och kan snabbt komma in i det. Mycket kommer att handla om att förverkliga Alliansens budget som gått igenom, säger Robin Holmberg.

Att ni begärt omröstning om majoritetsväxling, riskerar inte det att ytterligare skapa turbulens i Ängelholm, med tanke på att det inte är så långt kvar till valet ändå?

– Jag har fått den frågan innan och funderat mycket på den. En del säger: "Vänta, ni kommer ändå vinna i höst". Men är det ansvarsfullt att bara se på när det går åt skogen? Det skadar förtroendet för kommunen och politiken. Eller ska man sätta ned foten och visa att vi tar ansvar?, säger Robin Holmberg.

Kommunstyrelsens ordinarie ordförande Lars Nyander (S) är föräldaledig och har inte gått att nå för kommentar. Hans vikarie Åsa Larsson (S) vill avvakta vad som händer i kommunfullmäktige den 18 januari.

– Vi har styrt i minoritet sedan dag ett och ställer oss frågande till varför de vill byta just nu, säger Åsa Larsson och fortsätter:

– Vi vill avvakta kommunfullmäktige men det lutar åt ett håll. Det kan vara spännande att vara både kommunalråd och oppositionsråd under de fyra månader som Lars Nyander är föräldraledig.

Publicerad 11 January 2018 03:42

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag