Start för ombyggnad av stadsbiblioteket

ÄNGELHOLM.

Av
Martin Wingren

ÄNGELHOLM. En restaurang och plats för föreningar och musik. Nu har processen med att upprusta Ängelholms stadsbibliotek kommit igång. Kommunen ska ta fram en visionsskiss för ett framtida bibliotek och en arkitekt ska samtidigt ta fram en ritning och bedöma vad det skulle kosta att bygga om nuvarande bibliotek.

– Vi har nu tagit ett enhälligt beslut om att påbörja upprustningen av vårt bibliotek. Jag ser framför mig en modern mötesplats mitt i staden där medborgare kan fördjupa sig i kunskaper, äta en bit mat eller avnjuta kulturella inslag. Ett hus för möten och utveckling helt enkelt, säger Lars Nyander, kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Frågan om stadsbiblioteket har varit aktuellt under en längre tid. Under våren 2017 kom frågan upp om att åtgärda akuta brister. Kostnaden har beräknats till 90 miljoner kronor.

I planerna för det framtida biblioteket finns bland annat en restaurang som ska ligga ut mot Stortorget och en scen med plats för 300 personer.

Frågan om stadsbiblioteket har diskuterats flitigt i den politiska styrgruppen för fastighetsfrågor under året och gruppen har varit på studieresor på bibliotek och kulturhus i Göteborg, Halmstad och Varberg. Det är även den politiska styrgruppen lagt fram grunden till det förslag som klubbats av kommunstyrelsen.

Ängelholmslokaler har fått i uppdrag ta fram en ersättningslokal och att anpassa denna så att biblioteksverksamheten tillfälligt kan evakueras från nuvarande lokaler. Det blir John Bauerskolans lokaler på Åsbogatan som kommer att bli tillfälligt bibliotek.

Publicerad 22 December 2017 12:40