Gemensamma insatser mot ungdomsstök har gett effekt

Ängelholm ligger bra till i trygghetsmätning

ÄNGELHOLM.

Trots ett år med bland annat oroligheter kring Stortorget har resultatet i trygghetsmätning i Ängelholm förbättrats i år.

Av
Martin Wingren

– Ängelholm ligger bra till, säger Karim Ottosson, lokalpolisområdeschef och fortsätter:

– Vi hade 70 procent svarsfrekvens (av 2 400 tillfrågade, red anm) på undersökningen så invånarna tar sitt ansvar.

Förbättringen beror på ökat samarbete mellan olika instanser, menar säkerhetschefen i Ängelholms kommun Jan Klauser som bland annat nämner trygghetsvandringar som genomförts. Detta har gjort att statistiken ser bra ut trots ungdomsgäng som oroat under året.

– Vi har vidtagit åtgärder, fastighetsägaren har haft kameraövervakning i parkeringshus, satt in ideella föreningar, fältsekreterarna har gjort ett bra arbete och inte minst är det tack vare den nya fritidsgården. Vi har ett gott samarbete med polis och näringsliv. Det känns som att vi är på rätt väg, säger säkerhetschefen.

– Utifrån ett politiskt perspektiv kan jag säga att jag trodde att siffrorna skulle gå åt andra hållet. Trots det som varit känner Ängelholmsborna sig trygga. Men vi ska inte slå oss till ro för det, säger Robin Holmberg (M), oppositionsrådet och andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Två händelser som väckt uppmärksamhet har inträffat under året. En 17-åring knivmördades på ett gym i september och i oktober gick en man till attack mot en krog b med vad man först trodde var brandfarliga föremål men som sedermera visade sig vara saftflaskor. Den sistnämnda händelsen hade inte hunnit inträffa innan undersökningen var gjord.

– En sådan sak skapar oro, jag förstår att allmänheten känner så men det kommer nog att ebba ut. Vi från polisen stärkte upp vår närvaro. Sedan är det en balansgång, vissa blir mer trygga av att se en polisbil andra känner större otrygghet, säger Karim Ottosson.

Polisen har generellt ökat sin närvaro i Ängelholm.

– Vi försöker patrullera mer dagtid och finnas kring Stortorget, säger Karim Ottosson.

Det som annars sticker ut i undersökningen är en generell inbrott för inbrott. Förutom detta har det varit klagomål kring bilister som kör för fort kring Storgatan, enligt polisen.

Publicerad 30 November 2017 16:13

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag