Alliansens budgetförslag klubbades igenom

ÄNGELHOLM. Det blev Alliansens budgetförslag som röstades igenom på senaste kommunfullmäktigemötet.

Nu väntar ett år av S-styre på Alliansens budget, efter att 17 röstat för, 23 röstat mot och 11 avstått från att rösta när Socialdemokraternas budgetförslag skulle voteras. Engelholmspartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna hade också lagt egna budgetförslag.

Besparingar för att freda välfärden är ett inslag i Alliansens budget och något som debatterades under budgetmötet.

– Vi har valt att inte höja skatten utan istället sänkt resultatmålet till en procent. Då kan vi inte trolla fram pengar utan det handlar om att omfördela och prioritera för att freda välfärden. Det är tolv miljoner som fattas i de här verksamheterna. Något vi inte kan acceptera utan något vi väljer att prioritera andra medel för, sade Robin Holmberg (M).

Alliansen flaggar för besparingar och tycker att man ska börja titta på administrativa kostnader.

– Vi vill spara 1 procent. Vart riktar vi då detta? Framför allt mot den centrala administrationen. På två år har den ökat med 7-9 miljoner kronor, sade Robin Holmberg och fortsatte:

– Vi behöver ha en ständig effektiviseringstanke i Ängelholms kommun, därför att vi behöver ha de här pengarna till kärnverksamheten, till barn, till  unga, till funktionsnedsatta eller andra människor som på något sätt har det svårt.

Lars Nyander, som istället i S-förslaget bland annat hade med ett pilotprojekt för att sänka arbetstiden på individ- och familjeomsorgens utredningsenhet för att få fler att stanna, replikerade och riktade kritik mot Alliansen:

– Det är svårt att se hur man ska ro i land de här personalnedskärningarna. Ni prioriterar välfärden men ni ska prioritera bort 25 miljoner. Det här är en förutsättning för att ni ska landa i er budget. De fackliga parterna är också intresserade av att förhandla kring vad som sker när man göra sådana neddragningar. Efter det har ni också uppsägningstiden på de anställda att fundera kring. Då är vi framme någonstans i september/oktober. Hur har ni räknat med att få fram 25 miljoner de sista månaderna? 

Publicerad 21 November 2017 12:39

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag