"Behövs fler vuxna i skolan"

Första kullen lärarassistenter på väg ta examen

ÄNGELHOLM. ?Första eftergymnasiala utbildningen till lärarassistent drog igång förra året på Munka folkhögskola. Söktrycket har varit stort och kursansvariga blir kontaktade av rektorer som vill anställa lärarassistenter.
För två veckor sedan skrev Lokaltidningen om andelen behöriga lärare. Då pratade rektorn på Kungsgårdsskolan i Ängelholm om behovet av att lärare får hjälp med administrativa sysslor, så att de kan fokusera på undervisningen.
Sådant tänk ?finns även på Munka Ljungby folkhögskola, där man snappade upp den pågående debatten och drog igång en ettårig eftergymnasial utbildning till lärarassistent.
– Vi har 16 platser och fick 112 ansökningar. Många fler än vad vi hade väntat oss. Till höstens utbildning har vi haft 159 ansökningar, och eftersom det är en distansutbildning så är det ansökningar från hela Sverige, säger Nina Morgin som är kursansvarig tillsammans med Sofia Karlsson.
 
 

Avlastning i skolan

Lärare behöver avlastning i skolan. I dag är det många lärare som lämnar för att jobba med annat. Och det är där lärarassistenter kommer in, menar Nina Morgin och Sofia Karlsson.
– Vissa arbetsuppgifter kan läggas över på andra. Som administrativa sysslor, frånvarohantering och kontakt med föräldrar, säger Nina Morgin.
– Det handlar om att förbättra arbetsmiljön. Pedagogerna ska göra det de är utbildade för, undervisa. Sedan behövs det fler vuxna i skolan. Det har talats om att lärarassistenter tar jobbet från lärarna men vi utbildar inga lärarvikarier utan lärarassistenter , säger Sofia Karlsson.
Det verkar ?finnas ett behov på arbetsmarknaden av utbildade lärarassistenter, menar Nina Morgin.
– Jag får samtal från rektorer som frågar om det finns några som är klara nu och som de kan anställa, säger hon och fortsätter:
– Vi har även fått förfrågningar om att ge uppdragsutbildning.

Går utbildningen

Två som ?går utbildningen och är klara i juni är Natalie Einarson och Åsa Bengtsson. De arbetar i dagsläget inom skolans värld, Natalie på en skola i Strövelstorp och Åsa i Halmstad som vikarie.
– Jag ville bredda min kompetens, säger Natalie Einarson som berättar att hon har en halv lärarutbildning med sig.
– Jag vill inte bara stå och undervisa utan vill kunna göra både och. Rektorn på skolan där jag arbetar har varit intresserad av att den här utbildningen finns och tycker den kompetensen är bra, fortsätter hon.
Åsa Bengtsson menar att det finns ett stort behov av lärarassistenter och fler vuxna på skolor, efter att ha varit ute som vikarie på olika skolor.
– Då fick jag känslan av hur stort behovet är. Utbildningen är en väg in i skolvärlden men som är lite mer inriktad på att förstå barn och inte ämnena, säger hon och fortsätter:
– Klasserna blir större och större och det är inte rimligt att en person ska ha hela överblicken utan det behövs fler vuxna i klassrummen.

Publicerad 28 April 2017 15:09

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag