Över fem skolår i baracker är över

Nu flyttar elever och personal in i nya Nyhemsskolan

ÄNGELHOLM. I fem och ett halvt år har Nyhemsskolan personal och elever fått husera i baracker, sedan den gamla skolan dömts ut. Men nu är det ändring på det – vi fick en rundtur i den nybyggda skolan.
Det började med att Nyhemsskolan skulle renoveras, för åtta år sedan. Men så kom beskedet att det inte var praktiskt genomförbart och istället diskuterades att det skulle byggas en helt ny skola istället. Det skulle dock dröja ända till 2015 innan första spadtaget kunde tas.
– Du förstår nog hur det känns, säger en glad rektor som möter upp för att visa runt i de nya lokalerna.
Tommy Svensson har varit rektor under alla år och varit med om alla turer.
–Det har varit en lång resa som nu äntligen är slut, säger han och visar runt i de ljusa och fräscha korridorerna i nya Nyhemsskolan.
Intill ligger ?de gula baracker som huserat personalen och drygt 400 elever under flera år.
– Det är klart att det kändes tufft att höra då att vi skulle få vara i baracker i fem och ett halvt år, säger Tommy Svensson och fortsätter:
– Man undrade om elever skulle välja andra skolor, det är ju fritt val och Kungsgårdsskolan ligger bara 800 meter bort. Och om lärarna kommer att stanna. Det är ju även konkurrens från friskolor. Men det blev ändå kontinuitet och lärarna stannade, det kändes som att det blev en boost, ”vi fixar det här”.
Det är ljusa? väggar och träpaneler i matsal och i aulan. Med elevskåp och bokhyllor i en färgskala från orange till blått och grönt.
– I matsalen blir det inte bara vanliga stolar utan soffor och eleverna får en uteplats att sitta på, säger Tommy Svensson under rundvisningen.
Som enda grundskola i Ängelholm har skolan försett med en aula med 220 sittplatser, som kan användas till andra aktiviteter utöver skolans verksamhet.
Även en ny idrottshall har byggt med plats för 200 åskådare, även denna kommer att användas av olika idrottsföreningar. Dessutom finns en danslokal.
– Skolan blir ett lyft på alla plan, nu gäller det bara av alla att ta till vara på det. Men jag tror att det är lättare att vara schysst mot varandra i nya fina lokaler än i gamla baracker, säger rektorn.
Även eleverna? ser fram emot flytten. Även om de inte tycker att det varit så dåligt i barackerna heller.
– Det kommer kännas fräschare i den nya skolan, säger Tilda Nilsson som går i årskurs åtta.
– Och det är skönt att inte behöva cykla till matsalen längre, inflikar Puri Haji.

Rektor Tommy Svensson. Foto: Martin Wingren

Rektor Tommy Svensson. Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Invigning

Onsdagen den 19 april klockan tio tågar eleverna in samtidigt i nya skolan till tonerna av Marsching Band.

Publicerad 05 April 2017 13:03

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag