Ängelholm gjorde det lil(l)a extra för de minsta

Av
Lotta Venhagen

ÄNGELHOLM. När Världsprematurdagen uppmärksammades lyste Empire State Building i New York lila liksom Milennium Bridge i London och andra byggnader runt om i världen. I år fick de även sällskap av Tegelbruksbron vars pelare skimrade i lila under hela måndagen.

Den 17 november firades Världsprematurdagen över hela världen. På den officiella Facebooksidan finns historier och bilder från olika hörn av världen som under en dag lyste i lila.
– Det är inte för att starta en aktion som det lyser lila utan för att upplysa folk. Syns man så undrar folk vad det är, säger Kajsa Holmberg, ledamot i Helsingborgs Prematurförenings styrelse som kom med idén om att Tegelbruksbron skulle lysas upp.

Passande pelare

– Vi hade styrelsemöte och diskuterade att stora städer ofta uppmärksammar det här. Här har vi de omtalade pelarna som vi kände passade jättebra till det här. Vi fick snabbt ett svar från kommunen som tyckte att det var en rolig idé, fortsätter Kajsa Holmberg som menar att det är viktigt att göra folk medvetna om vad prematurfödda barn innebär.
– Vår son föddes tre och en halv månad för tidigt och vägde 500 gram ändå frågade folk oss om vi kommit hem bara några dagar efter han fötts.

Fortsatt stöd viktigt

Att det blir mer fokus på de prematurfödda barnen när de växer upp är också viktigt menar Kajsa Holmberg.
– Det finns en fantastisk vård för prematurfödda barn under småbarns åren men mycket kan hända på vägen. Många prematurfödda barn kan få det svårt i skolan och där saknas det i dag ett skyddsnät.

Visste du...

...att World Prematurity Day skapades av nationella föräldraföreningar i Europa 2009. Målet var att stärka de för tidigt födda barnens röst i Europa och världen.

Publicerad 20 November 2014 00:00

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag