i sin nya bok delar ayurvedaläkaren Janesh Vaidya med sig av 77 recept för bättre hälsa. foto: malin barrling

i sin nya bok delar ayurvedaläkaren Janesh Vaidya med sig av 77 recept för bättre hälsa. foto: malin barrling

Delar sina hälsotips

FÖRELÄSNING. Den indiske författaren och ayurvedaläkaren Janesh Vaidya föreläser i höst på en mängd ställen i landet. Den 15:e september kommer han till Ängelholm.

Han praktiserar den flertusenåriga ayurvedakonsten, en form av indisk läkekonst som han har anpassat till svenska förhållanden. Nu är ayurvedaläkaren och författaren Janesh Vaidya i Sverige, och kommer att föreläsa om hälsometoden på stadsbiblioteket i Ängelholm den 15 september klockan 16-18.
– Jag ser verkligen fram emot att komma dit igen. Människorna verkar positiva till mitt sätt att tänka på hälsan, säger Janesh Vaidya som har besökt Ängelholm ett par gånger tidigare. Han kommer att föreläsa om sin nya bok ”Maten är min medicin” som släpptes i maj i år. I boken vill han med 77 recept inspirera för perfekt hälsa.
– Men det handlar inte bara om att äta nyttig mat utan man måste vara hälsosam i allt man gör, menar han.
I ayurvedakonsten är åtgärder för att bibehålla en god hälsa väl så viktiga som att bota och lindra sjukdomar. Enligt metoden krävs det att man lever hälossamt under livets olika faser för att kunna upprätthålla ett gott kroppsligt och mentalt välbefinnande, då infinner sig en balans mellan våra elementära energier. Det är när balansen mellan dessa energier rubbas som vi riskerar att drabbas av sjukdom, enligt metoden.
Janesh Vaidya betonar att människor fungerar olika och att var och en måste hitta sitt sätt att vara hälsosam.
– Vi är alla olika. Det är individuellt. Man måste lära känna sitt eget system, menar han och fortsätter:
– Om man inte känner sin egen kropp kan man inte behandla och hjälpa den, säger han och berättar att om han kan hjälpa människor in på den vägen, gör han gärna det.
– Jag vill hjälpa människor, säger han.
Janesh Vaidya har tidigare släppt böckerna ”Ayurveda för ditt sinne” och ”I det sista regnet”.

Publicerad 12 September 2013 09:12