De glada representanterna för föreningarna mottog tillsammans 100 000 kronor. Foto: ChristinAndersson

De glada representanterna för föreningarna mottog tillsammans 100 000 kronor. Foto: ChristinAndersson

Föreningar fick klirr i kassan

Av
Christin Andersson

BIDRAG. ?I fredags mottog företrädare för fem lokala föreningar tillsammans 100 000 kronor till olika projekt och idéer.

Sparbanksstiftelsen Skåne är en av ägarna till Swedbank och avkastningen från aktierna använder stiftelsen till att gynna lokala föreningar och projekt.
– Avkastningen används till en stor del till lokala potter.  Till exempel kommer vi här i Ängelholm under detta året att dela ut 100 000 kronor, säger Bo Svensson, styrelsedamot i Sparbanksstiftelsen Skåne.

Pengar tillbaka
Det blir nämligen en ny utdelning till hösten och en ny chans för föreningar att söka pengar till projekt.
Närvarande för att dela ut vårens pengar var även Carola Svensk, bankchef för Swedbank i Ängelholm och Båstad och riksdagsledamoten Hans Wallmark (M) som är förtroendeman i stiftelsen. De har varit med och valt ut vårens mottagare.
– Det ska vara ett projekt där pengarna gör en skillnad, säger Carola Svensk och fortsätter:
– Det är fantastiskt roligt att dela ut de här pengarna. Man kan rent visuellt se att går banken bra så kommer pengarna tillbaka.
 Gladast av alla var dock föreningarna som fick motta bidrag till sina projekt. Utdelningen skedde på Ängelholms flygmuseum, som mottog 25 000 kronor till simulatorvisualisering.
– Vi jobbar ideellt och är helt oavlönade och vi måste skapa kapital till att göra saker och ting. Detta bidrar i allra högst grad till att vi kan bygga vidare på våra simulatorer så att de blir attraktiva för våra besökare, säger museichefen Kenneth Hansson.

Bygga badbänk
Magnarps intresseförening mottog 7 500 kronor för att bygga en badbänk på en brygga vid stranden.
– Vi får massor av förslag från byborna vad vi ska göra och det här med badplatsen är en stor grej för Magnarp, säger Bengt Lundquist från Magnarps intresseförening.
Badflotte och badtrappa är redan på plats och nu blir det alltså även en badbänk.
– Man ska kunna lägga av sig badkappa och handduk, men också sitta och mysa och titta ut över havet när solen går ner.

Utdelning

- Magnarps intresseförening: 7 500 kronor, badbänk Magnarps strand. - Höja sockens hembygdsförening: 10 000 kronor, digitalisering av kulturarv. - Familj- och skolaföreningen Strövelstorp: 22 500 kronor, utbildning nätsäkerhet/internetmobbing. - Engelholms BMX: 35 000 kronor, utbildning tränare/ledare. - Ängelholms flygmuseum: 25 000 kronor, simulatorvisualisering.

Publicerad 28 May 2013 03:00