Eva Rydinger är tillbaka på hemmaplan i Ängelholm med sin debutantbok ”Fotografen”. Foto: Christin Andersson

Eva Rydinger är tillbaka på hemmaplan i Ängelholm med sin debutantbok ”Fotografen”. Foto: Christin Andersson

Debutantförfattare förvånade sig själv

Av
Christin Andersson

DEBUTANT. Eva Rydinger har alltid gillat att skriva och skriver i sitt yrke som copywriter. Men författare trodde hon aldrig att hon skulle bli. Nu debuterar hon med romanen "Fotografen".

Tankarna på att skriva en bok uppkom 2008 när hon gick en kurs för att lära sig skriva skönlitterärt.
– Ju mer jag lärde mig på kursen, desto mer sugen blev jag på att dra i land ett större projekt. Jag är till typen en person som gärna sätter igång nya projekt och jag är mest kreativ till en början, men jag är ingen förvaltare, säger Eva Rydinger och fortsätter:
– Att jag skulle orka arbeta mig igenom en hel roman trodde jag egentligen aldrig.
Det tog henne cirka tio månader att skriva boken. Men sedan kom hela processen med att hitta en förläggare och redigera boken. Totalt tog det tre år.
– Snacka om uthållighet. Det trodde jag aldrig om mig själv. Men det är för att jag verkligen, verkligen har velat göra detta. Det är djupt rotat i mig att boken ska ut.

”Ren kärlek”

I morgon fredag när boken kommer ut blir drömmen verklighet.
– Det känns bra och jag känner mig helt lugn med det som händer nu. Det är coolt och det ska bli roligt, säger Eva Rydinger som är uppväxt i Ängelholm, men sedan 20 år bor i Stockholm.
När hon skulle välja var "Fotografen" skulle utspela sig, var det ganska självklart att det skulle bli i de gamla hemtrakterna.
– För det första tycker jag väldigt mycket om Ängelholm och Vejbystrand där jag har sommarhus. Sedan var det bestämt att min karaktär Vanja skulle flytta hem någonstans och då var Ängelholm självklart. Det är av ren kärlek till min bygd.

Gick kurs

Annars har huvudkaraktären, fotografen Vanja, inte mycket gemensamt med Eva Rydinger.
– Däremot har jag en gammal barndomsvän som jobbar som fotograf. Hon var min inspirationskälla. Men den handlar inte om hennes liv.
Huvudkaraktären Vanja är stället en något vilsen kvinna som söker sig tillbaka till hembygden. Hon inser att hon måste göra upp med sitt förflutna och tar hjälp av de kvinnor hon fotograferar.
Eva Rydinger har arbetat hårt för att alla fotografiska detaljer ska bli rätt.
– Jag är själv faktiskt inte alls bra på att fotografera. När jag väl hade fått kontraktet i höstas gick jag en fotokurs för att förstå vad jag skriver om. Men det är många som tror att jag är fotograf, så jag verkar ha lyckats väl.


VINN BOKEN

Nu har du chansen att vinna den nya boken "Fotografen" av Eva Rydinger. Allt du behöver göra för att vara med och tävla om boken är svara på var Eva Rydinger har sommarstuga. Skicka ditt svar via mejl till christin.andersson@lokaltidningen.se senast den 8 maj. Glöm inte skriva namn, adress och telefonnummer i mejlet.

Visste du,,,

...att Eva Rydinger kommer till Killbergs bokhandel i Ängelholm den 11 maj klockan 11-13 för att signera sin bok. ... att "Fotografen" av Eva Rydinger är Månadens bok på www.enbokcirkelforalla.se.

Publicerad 02 May 2013 02:00