Björn, Britt-Marie och Anton Andersson plöjer med en John Deere AR. Foto: Jenny Sjöholm

Björn, Britt-Marie och Anton Andersson plöjer med en John Deere AR. Foto: Jenny Sjöholm

Vårplöjning drog många deltagare

Av
Christin Andersson

VETERAN. Fem frågor till Jan Andersson, ordförande i föreningen Veteranerna Kassagård, som häromveckan arrangerade vårens veteranplöjning i Varalöv.

Hur gick det i år?
– Det gick jättefint och all mark var plöjd innan det var slut på kvällen. Det kom 46 traktorer med plogar och 200 besökare. Vi plöjde cirka 45 tunnland.

Varför anordnar ni veteranplöjning?
– Intresset är jättestort; det är många som vill vara med. Vi började med det en gång i tiden och folk ringer och undrar om vi har fler arrangemang. Som regel har vi en vårplöjning och en höstplöjning, och eventuellt också en tröskdag på hösten.

Vad är det som är så fascinerande med veterantraktorer?
– Det är intressant att se hur det fungerade förr i tiden och det är ju gamla grejer. Det är stort intresse bland ungdomar också, det är inte bara gamla gubbar som jag som är intresserade. Det är kul att hålla på med och folk lägger ner mycket arbete på att renovera sina traktorer.

Vad har du själv för veteranare?
– Jag och brorsan, Bo Andersson, har en hel flock veterantraktorer, cirka 25 stycken. Men det är lite dåligt med plats till dem nu. Vi har ett intresse av att samla på, renovera och få i ordning traktorerna så att de går. Det är spännande att få fart på dem.

Vilken är din favorit?
– Det är en John Deere AR av 1938 års modell, så den är gammal. Det är en tvåcylindrig fotogentraktor och det är det som är grejen för mig. Alla har sina olika favoriter, brorsan kör till exempel Ford.

Publicerad 24 April 2013 13:32