I fyra år har Ebba Kristina Wingårdh drivit ett projekt där hon tillsammans med sydafrikanska barn målar tavlor, ett projekt hon hoppas kan utvecklas till att innefatta fler länder framöver. Foto: Lotta Venhagen

I fyra år har Ebba Kristina Wingårdh drivit ett projekt där hon tillsammans med sydafrikanska barn målar tavlor, ett projekt hon hoppas kan utvecklas till att innefatta fler länder framöver. Foto: Lotta Venhagen

Liljevalchs nästa för Ebba Kristina

”Det känns inte så dumt att för en gångs skull följa med strömmen”

Av
Lotta Venhagen

Lotta Venhagen

ÄNGELHOLM. Förra året deltog hon i Konstrundan i nordvästra Skåne för första gången. I år skaffar sig Ängelholmskonstnären Ebba Kristina Wingårdh ännu en erfarenhet då hon fått en tavla antagen till Liljevalchs vårsalong.

– Jag blev jätteförvånad när en av mina tavlor kom med, jag skickade in mina verk som en kul grej och sedan glömde jag bort det, säger Ebba Kristina när vi träffar henne i hennes ateljé Å-sikten.
– Jag har aldrig känt att jag behöver ställa ut på Liljevalchs och det har aldrig varit en strävan att komma med, men det känns inte så dumt att för en gångs skull följa med strömmen.

Egen skola

I ateljén har Ebba Kristina huserat de senaste 19 åren och hennes färgglada väggmålningar och tavlor i naivistisk stil dyker upp både här och där i kommunen. Dessutom har hon sålt tavlor och finns representerad i många länder runt om i världen.
– Jag är glad att folk vill ha mina tavlor och jag känner att jag har fått stöd av Ängelholm, säger Ebba Kristina som följts av kreativiteten genom hela livet.
– Jag har ritat sedan jag var liten och jag gick alltid runt med ett block, minns hon. Någon formell utbildning har hon dock aldrig gått.
– Jag är autodidakt. Min skola har varit att säga ja till mycket och lära mig av mina misstag. Men jag tror att jag var 30 år innan jag vågade säga att jag var konstnär. Det kändes för pretentiöst, men genom åren har jag jobbat på självförtroendet och självkänslan.

Inte som andra

Utöver sina tavlor och väggmålningar har Ebba Kristina hunnit med en hel del. Genom åren har hon sytt klänningarna till rosdrottningarna på Rosfestivalen, sytt kostymer till Ballongteaterns föreställningar, skapat scenografin till Engelholmsrevyn och andra revyer i Skåne samt sytt scenkläder till bland annat en ung Jill Johnson och gruppen Troll när de var aktuella med sin hit Jimmy Dean. Hon är kreatören bakom projektet Pytteskogen och sedan fyra år driver hon ett projekt i Sydafrika dit hon åker för att måla tillsammans med barn.
– Jag älskar att pyssla med olika saker och jag försöker alltid göra mitt yttersta oavsett vad det gäller.

Fler länder

Tavlan som antagits till Liljevalchs är just en av de tavlor som hon skapat tillsammans med barnen i Afrika. Projektet, som Ebba Kristina driver i samarbete med Ängelholm Rönne Rotaryklubb, är något hon hoppas kunna utveckla framöver
– Mitt mål är att det blir så stort att jag kan åka till fler länder och måla med barn och ställa ut på gallerier i hela världen så att en del av pengarna kan gå tillbaka till barnen.

Fotnot: Liljevalchs vårsalong 2013 i Stockholm pågår mellan den 25 januari och den 24 mars.

Publicerad 11 January 2013 00:00