Johanna Lassnack har vänt motgångarna i sitt liv till något positivt och inspirerar gärna andra ungdomar genom sin hemsida och på föreläsningar. ”När jag gör något gör jag det till hundra procent. Jag gör hellre tre saker bra en sju saker halvdant, annars känner man sig lätt misslyckad” Foto: Lotta Venhagen

Johanna Lassnack har vänt motgångarna i sitt liv till något positivt och inspirerar gärna andra ungdomar genom sin hemsida och på föreläsningar. ”När jag gör något gör jag det till hundra procent. Jag gör hellre tre saker bra en sju saker halvdant, annars känner man sig lätt misslyckad” Foto: Lotta Venhagen

Hon lyfter unga till nya höjder

”Det går inte att misslyckas, man hittar bara olika sätt som inte fungerar.”

Av
Lotta Venhagen

Lotta Venhagen

ÄNGELHOLM. 22-åriga Johanna Lassnack har gått från att ha det tufft i skolan med få vänner och dåliga betyg till att bli en självsäker ung tjej som vågar ta för sig och satsa på det hon vill. Nu använder hon sina erfarenheter till att inspirera andra ungdomar.
Vi träffar Johanna på Ängelholms flygplats där hon snart ska gå på ett av sina pass som mark- och flygvärdinna. Samtalet kommer snabbt in på hennes uppväxt och hur hon som barn fick kämpa mot dåligt självförtroende.
– När jag var liten hade jag dålig självkänsla och inte många vänner. Jag var en hästnörd och när killar gick förbi mig bruka de gnägga.
Under den här tiden fick Johanna dåliga betyg vilket resulterade i att hon fick repetera tredje klass på lågstadiet.
– Då fick jag ännu sämre självförtroende och blev ganska jobbig, jag brydde mig inte längre.

Blev förebild

Gymnasiet hoppade Johanna av efter ett par månader och när hon ett år senare skulle ta tag i att börja igen hade hennes ansökan fallit mellan stolarna och den enda plats som fanns för henne var på barn- och fritidsprogrammet.
– Först tänkte jag att det inte finns en möjlighet att jag går barn och fritid, men jag gick dit och där fick jag en lärare som förändrade mitt liv. Mina betyg från ettan till trean blev bara bättre och det uppmuntrade mig, jag ville bara leverera.
Johannas självförtroende växte.
– Jag hade aldrig varit en förebild förut men nu blev jag den som många frågade om hjälp.

"När jag var liten drömde jag om att vara på flygplanen där uppe på himlen" säger Johanna Lassnack som sedan ett drygt år arbetar som mark- och flygvärdinna. ?Har man en målbild i huvudet hittar man omedvetet vägar att ta sig dit? fortsätter hon. Foto: Lotta Venhagen

Fick jobb

Hon fick nys om jobbet som flygvärdinna, ansökte och blev kallad till intervju.
– Jag tänkte det är nu eller aldrig, jag går in med självförtroende och lägger på en mask så märker de inte att jag är nervös.
Johannas taktik fungerade och sedan ett drygt år är hon mark- och flygvärdinna hos Kullaflyg. Hennes hästintresse har genom åren dessutom tagit henne till tävlingar på svår nivå med placeringar i tävlingar som Globen International Horse Show och Falsterbo Horse Show.

Vill föreläsa

Numera använder hon sina egna erfarenheter till att inspirera andra och har startat en egen hemsida där hon bloggar, lägger ut filmer med inspirationstal och delar med sig av sitt liv både i hästsadeln och som flygvärdinna. Dessutom har hon föreläst för arbetslösa ungdomar i projektet Ung i Ängelholm och just att föreläsa är något hon vill fortsätta med.
– Jag önskar att jag hade haft en ung förebild. Jag håller på att starta ett företag och vill fortsätta föreläsa, främst för gymnasieelever. Tala om att man kan välja att bli vad man vill, säger Johanna som dock poängterar att hon fortfarande kan ha dåliga dagar och att allting inte är en dans på rosor.
– Livet suger ibland, men man kan välja hur man ser på det. När jag får mycket att göra blir jag lätt negativ, men min korta erfarenhet har lärt mig att se ljuspunkterna. Alla saker jag har tyckt varit jobbigt i livet har jag försökt att vända. Det går inte att misslyckas, man hittar bara olika sätt som inte fungerar.

Johannas bästa tips för att nå sina mål:

* Tro på dig själv. Om inte du själv gör det, gör ingen annan heller det. *Använd folks tvivel som ditt bränsle att leverera och gör det som ingen trodde du kunde. *Våga misslyckas. Det är okej att bli besviken, om du kommer igen!

Publicerad 20 November 2012 00:00