Christina Wendel utövar Shiatsu på Carina Andersson som är ledare för kursen. Foto: Moa Lundgren

Christina Wendel utövar Shiatsu på Carina Andersson som är ledare för kursen. Foto: Moa Lundgren

Med kroppen som verktyg

Av
Moa Lundgren

ÄNGELHOLM. Mitt under pågående terminsstart passar sex stycken elever i Ängelholm istället på att ta examen. Skolbänkarna har ersatts av mattor och det är med hjälp av kroppen de ska klara tentan.
– Jag har lärt mig att inte ta saker på för stort allvar, det finns en stillhet i livet någonstans, säger den snart färdiga shiatsuterapeuten Christina Wendel.

Akupunktur fast utan nålar. Under två och ett halvt år har sex elever läst till shiatsuterapeuter i Ängelholm. En helg i månaden har de setts och övat under 16 timmar.
– Först tyckte jag det kändes jättelångt med drygt två år, men det tar lång tid att låta allt man lär sig sjunka in. Det är ett helt nytt sätt att tänka, säger Christina Wendel.

Mycket att lära

Med hjälp av bland annat fingrar, fötter och armbågar har hon lärt sig att trycka på olika punkter i kroppen för att lindra olika tillstånd.
– Det är mycket teori att lära sig för att veta var man ska trycka och vilka punkter som hänger ihop med vilka symptom. Det finns 360 punkter i den kinesiska medicinen, men till tentan behöver vi bara lära oss de viktigaste, vilket är tur.

Prova på

Under utbildningen har de även varit tvungna att ha drygt hundra provbehandlingar. För Christina Wendel som redan arbetar som klassisk massör var det inte svårt att locka kunder att testa Shiatsu.
– Många är väldigt öppna och nyfikna, sen finns det flera som säger att de inte spelar någon roll vad jag gör bara deras smärta blir bättre.

Inte döma

Christina Wendel valde utbildningen för att utvecklas som massör men också som person.
– Det har hänt otroligt mycket med mig under de här åren. Det blir verkligen en djupdykning i hur man ser på sig själv och på andra. Vi har övat mycket på att inte vara dömande, på att ta in hur en annan människa är men försöka att inte lägga så stor vikt vid det.
Hur nervös är du inför sluttentan?
– Inte jättenervös. Det har varit svårt att koppla ihop teori och praktik. Man får inte ha för mycket i huvudet när man ska behandla någon. Men jag är ändå lugn. För att bli riktigt bra måste man öva mycket så nu är jag sugen på att köra igång på riktigt.

Shiatsu

Är en japansk massageteknik Sägs kunna lindra bland annat ryggvärk, migrän och stress Vill förbättra välbefinnandet både fysiskt och psykiskt

Publicerad 20 September 2012 16:00