Skogsdans framför kameran

”Ett helt annat sätt att tänka”

Av
Astrid Adelgren

ÄNGELHOLM. Nicosofies dansläger bjöd detta år på en överraskning: deltagarna skulle inte bara dansa utan även delta i en dansfilm. Lokaltidningen var på plats under inspelningen i en skogsglänta där ljuset silades mellan stammarna.

- En, två, tre, fyr, ropar dansledarna Sofie Hofvendahl och Nicole Månsson medan ett gäng tjejer, målade och klädda i grönt, koncentrerat rör sig till trummusiken i en skogsglänta. Sedan springer alla tjejerna åt samma håll rakt ut i skogen- samtidigt som filmaren Joel Börjesson försöker följa med de snabba rörelserna i en kameraåkning.
Det är sista dagen på Nicosofies dansläger, som i år har haft nya inslag: förutom mer traditionella danslektioner har kursdeltagarna även fått delta i en dansfilm med titeln Invocación. Lägerdeltagarna har blivit uppdelade i tre olika grupper som har fått dansa var sin koreografi baserade på olika teman: lavan, skogen och havet. Filmen handlar om att lavan känner sig återhållen och fastbunden.
- Men med hjälp av havet och skogen så slår den sig fri, berättar Sofie Hofvendahl.

Nya möjligheter
Trots att ungdomarna i lavagruppen kvällen innan har dansat fram till midnatt- bundna och i ett garage till råga på allt- syns inga sura miner till.
- Det är jättespännande, de är så helhjärtat med i detta, säger Sofie Hofvendahl som tillägger att filmningen har varit en utmaning även för dansledarna själva:
- Det är ett helt annat sätt att tänka. Det är inte givet att det som funkar som en helhet på scenen funkar framför kameran.
– Att filma öppnar för helt nya möjligheter. Joel kan plocka fram en detalj som han väljer att ha fokus på, som publiken aldrig skulle se, fortsätter Sofie Hofvendahl.

Trötthet och träningsvärk
Julia Johansson är en av dem som deltog i lavadansen under gårdagen. Nu är hon trött och har träningsvärk.
– Men det är jätteroligt. Det är det som driver en!

Publicerad 13 August 2012 13:00