För Jan Strand är det som sport som gäller dygnet runt, han började med skytte som barn och har spelat 700 matcher i Össjö IS. Foto: Lotta Venhagen

För Jan Strand är det som sport som gäller dygnet runt, han började med skytte som barn och har spelat 700 matcher i Össjö IS. Foto: Lotta Venhagen

”Jag tänker på idrott dygnet runt”

Össjös idrottsföreningar ligger Jan varmt om hjärtat

Av
Lotta Venhagen

Lotta Venhagen

RÖDA TRÅDEN. I förra veckans Röda Tråden ville Carola ?Cacka? Andersson veta mer om Jan Strand i Össjö. Hennes fråga till honom löd: Vad är det som driver dig att göra så mycket bra för Össjö?
– Vi är lite utanför i kommunen och jag tror att många inte känner till att vi hör till Ängelholm, vilket gäller många mindre orter. Jag vill att byn ska leva.

Engagemanget är självklart för Jan Strand som bott i Össjö hela sitt liv och som är involverad både i skytteklubben som sekreterare och i idrottssällskapet samt orienteringsklubben där han hjälper till med allt från tvätten till att vara ledare.
– Jag tänker på idrott dygnet runt, fördelen med att engagera sig i flera föreningar är att man får variation, säger Jan som tror att just en samlingspunkt är viktigt för att de mindre byarna ska förbli levande.

Gammal tvättstuga

I Össjö är det skytteföreningens lokaler som är en samlingspunkt och den ligger på samma gårdsplan som Jans hus. Lokalen som tidigare varit en gammal tvättstuga köptes av Össjö IS 1980. I samarbete med skytteföreningen renoverades den upp och 1992 byggde man ut lokalerna ytterligare.
Jans intresse för skytte började när han var barn. Han och hans familj bodde som närmaste granne till skjutbanan i skogen där hans far var allt-i-allo och hans syskon brukade skjuta. Själv började han när han var runt tio år.
– Då tyckte jag egentligen inte att det var så skoj, jag hade börjat spelat fotboll då också, men på den tiden gjorde man allt som fanns

Engagerade ungdomar

Jan och hans vänner började som tonåringar att engagera sig i föreningen genom att bilda en ungdomssektion och sälja lotter.
– Ville man att något skulle hända fick man göra det själv dessutom tror jag att man ville visa att vi inte är så dåliga här ute. Vi var ett bra gäng och några av oss träffas fortfarande på fredagskvällar och skjuter och snackar skit.

Jan Strand skickar Röda Tråden vidare till Ulla Magnusson som ska starta ett kafé i byn. Hans fråga lyder: Vad är dina planer för kaféet?

Jan Andersson

Ålder: 53 år Bor: Össjö Yrke: Bildelsförsäljare Familj: Sambo och två katter Om jag fick välja en superkraft: Att kunna utrota svälten i världen. Mest spännande i livet just nu: Att fotbollssäsongen är igång. Uppfinning jag inte kan vara utan: Fotbollen En person jag vill träffa: Henne har jag redan träffat. Det här visste ni inte om mig: Dan Hylander var här och spelade när jag fyllde 50.

Publicerad 04 May 2012 00:00