Amnesty ställer ut på biblioteket

Uppmärksammar våld mot kvinnor i Mexiko

Av
Lotta Venhagen

Lotta Venhagen

ÄNGELHOLM. På måndag uppmärksammas internationella kvinnodagen världen över. Då startar även Amnestygruppen Ängelholm-Båstads utställning om Mexiko där tonvikten ligger på kvinnors rättigheter bland ursprungsbefolkningen.

Amnestygruppen arbetar mot kränkningar av kvinnors mänskliga rättigheter i Mexiko; som våld, sexuella trakasserier och övergrepp. Utställningen uppmärksammar två fall som den lokala Amnestyföreningen är engagerade i; Inéz Fernández Ortega och Valentina Rosendu Cantú. De tillhör Me Phaa-folket och har båda blivit våldtagna av soldater. Båda dessa fall har anmälts till den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter.
Amnestygruppen deltar även i en nationell namninsamling som ska överlämnas till den svenska regeringen och den 13 mars klockan 11-13 kommer gruppen ha en aktion på stortorget i Ängelholm under devisen "Krafttag mot våldtäkt".
– Vi jobbar för de här två kvinnorna och vi hoppas att utställningen och aktionen kan få antalet brev och underskrifter att öka. All form av offentlighet påverkar, säger Christer Arnrup, från Amnestygruppen Ängelholm-Båstad.


Visste du att...

Utställningen pågår fram till den 20 mars på stadsbiblioteket därefter flyttas den till biblioteket i Skälderviken där den stannar i två veckor.

Publicerad 06 March 2010 00:00