Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Kritik mot att återvinningsstationer tagits bort


Nio stationer finns kvar
Björkhagen/Skepparkroken
Hjärnarp
Kroneslätt
Munka-Ljungby
Skälderviken
Södra Utmarken
Ängelholm/Ica Maxi
Vejbystrand
Strövelstorp

ÄNGELHOLM. Vid årsskiftet togs 11 av återvinningsstationerna i kommunen bort, flera av dem fanns i centrala Ängelholm. Något som nu väcker kritiska röster som tycker att det blivit krångligare att återvinna.

Kvar finns nio återvinningsstationer, utspridda i de olika orterna i kommunen. För få, tycker en del som hört av sig till kommunen med sina åsikter, särskilt de som saknar bil tycker det blivit jobbigare att återvinna sina sopor på rätt sätt. En av villaägarna som valt bort de nya fyrfackskärlen och återvinner på en station i stället är Maria Jensen.

– De nya kärlen är för stora för uppfarten. Tidigare cyklade jag och återvann soporna på stationen vid Friskis och svettis. Men nu måste jag köra till stationen vid Ica Maxi, säger hon och fortsätter:

–Det är helkasst och definitivt inte miljövänligt. Sedan är här ofta fullt så det blir till att de får tömma oftare.

Oscar Batres har kört till stationen vid Ica Maxi för att slänga pappersförpackningar. Sedan stationen på Rebbelberga, där han bor, försvunnit så blir det lite krångligare.

– Nu får man samla på sig mer och köra hit, innan var det smidigare, säger Oscar Batres som valt att bara ha kärl för matavfall hemma.

Från kommunens sida hänvisar man till de nya fyrfackskärlen för villaägare.

– Man ska inte ska behöva åka hit och dit med sitt avfall, det blir bättre sortering om man har sorteringen vid sin egen fastighet. Dessutom körs avfallet kollektivt med fossilfritt bränsle. Var och en behöver inte köra till återvinningsstationen., säger gatuingenjör Jan-Inge Nicander som menar att kommunen ser effekter att av villorna erbjöds insamling vid sin egen fastighet i form av minskade restavfallsmängder och ökad sortering.

När det gäller flerfamiljshus där det inte erbjuds möjlighet till sortering i anslutning till fastigheten, hänvisar kommunen till fastighetsägarna.

– De flesta flerfamiljshus har egna soprum där det finns möjlighet att återvinna. De som inte har bil och inte har möjlighet att återvinna får gå på sin fastighetsägare, att de erbjuder sådana tjänster.

Han menar att det fanns många stationer innan och att det inte behövs så många.

– Vi har behållit en station på varje ort och vi har bedömt att det ska räcka. Vid återvinningsstationerna finns också stora nedskräpningsproblem. Det har varit en sanitär olägenhet, säger Jan-Inge Nicander.

Vidare togs återvinningsstationerna bort på grund av att byggloven inte gick att förlänga för de specifika platserna som de fanns på, enligt gatuingenjören.

Och det är inte aktuellt att ansöka om bygglov på andra platser?

– Nej, inte i nuläget, säger Jan-Inge Nicander.


Publicerad: 15. februari 2017 08:49
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Ängelholm

Startsidan just nu
Missa inte
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa