Genom DNA-topsning har nordvästskånska polisen fått fram fyra misstänkta i olika våldtäktsfall.

Genom DNA-topsning har nordvästskånska polisen fått fram fyra misstänkta i olika våldtäktsfall. Foto: Adobe Stock

DNA-topsning har lett fram till fyra misstänkta i våldtäktsfall

Polisens topsningar ökar i nordvästra Skåne

NV-SKÅNE.

Genom en topsning i exempelvis i munnen kan polisen få fram ett DNA som kan matchas med andra utredningar där DNA finns men misstänkt saknas. Nordvästskånska polisens topsningsarbete har gett resultat där man bland annat har fått fram fyra misstänkta från olika våldtäktsfall.

Polisen i nordvästra Skåne arbetar aktivt med DNA-topsning, en metod som kan göras på alla som misstänks för brott där följden kan innebära fängelsestraff. På kort tid ser polisen att metoden har gett resultat för brott i nära relationer.

Bland annat har man fått fram fyra misstänkta i olika våldtäktsfall. I dessa fall har DNA, bland annat i form av sperma, sparats som sedan har kunnat matchas med en misstänkt.

Bland annat rör det sig om ett våldtäktsfall i september 2017 på två olika platser i Helsingborg där två män kommit fram genom DNA-matchning. Ett annat fall var en våldtäkt 2016 där en kvinna blev våldtagen av en man efter att de ska ha tagit kontakt på internet och det tredje fallet av våldtäkt kunde polisen spåra en misstänkt genom DNA i samband med ett rån.

Polisen menar att arbetet med topsning med största sannolikhet kommer att öka framöver.

– Definitivt! Det ger oss på polisen en möjlighet att utreda fall där vi inte fått fram en misstänkt. Men framförallt kan det ge upprättelse till offer som råkat ut för ett traumatiskt brott som exempelvis våldtäkt. Det känns mycket bra, säger Marie Dahlman, gruppchef på Brott i nära relation (BINR) vid polisen i Helsingborg, på nordvästskånska polisens facebooksida.

Publicerad 16 April 2019 07:50