Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage. Foto: Mostphotos.com

Experter: Systembolaget får oss inte att dricka mindre

Föreslår att Systembolaget konkurrensutsätts

SVERIGE. Alkoholmonopolet gör inte att svenskarna dricker mindre. Det slås fast i en ny rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO).

– För det första verkar man inte nå målen inom alkoholpolitiken, det handlar om att man ska minska alkoholkonsumtionen men istället har den på lång sikt ökat, säger utredaren David Sundén till Sveriges Radio.

Slutsatserna i rapporten presenteras i ett inlägg på DN Debatt. Enligt experterna har staten tappat kontrollen över alkoholmarknaden eftersom en femtedel av svenskarna dricker alkohol som är köpt utomlands eller hemmagjord.

– Man kan jämföra det med spelmarknaden där 15 procent av all konsumtion skedde utomlands. Då sa man att det var Vilda västern-marknad och att man skulle omreglera den.

Experterna rekommenderar att det svenska alkoholmonopolet konkurrensutsätts. Samtidigt anser inte David Sundén att priserna på alkohol bör sänkas eller öppettiderna utökas.

– Det finns ingen anledning till att priserna ska sänkas för att man tar bort alkoholmonopolet. Det är viktigt att hålla kvar vid de gamla principerna och fortsätta använda alkoholskatten, säger han till Sveriges Radio.

Publicerad 26 March 2019 00:00