Parasiten angriper allt från potatis till ogräs.

Parasiten angriper allt från potatis till ogräs. Foto: NPPO of the Netherlands

Potatisparasit upptäckt i Skåne

Parasiten hittades för första gången i Sverige för två år sedan då det första fallet konstaterades i Blekinge. Nu har Jordbruksverkets tagit prover som bekräftar parasitfynd på tre skånska jordbruk.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Rotgallnematoden är en liten rundmask som angriper allt från potatis till ogräs och som orsakar knutor på rötterna, skriver Nsd. Knutorna hämmar växtens förmåga att ta upp vatten och näringsämnen.

– Den går på rötterna så den kan få skördesänkande konsekvenser på många olika grödor, förklarar Carin Bunnvik, chef på Jordbruksverkets växtregelenhet, till TT.

På växternas rötter kan man se knölliknande svullnader, så kallade galler. Potatisknölar får ofta nekrotiska bruna fläckar i områden under skalet.

För de lantbruk som drabbas av rundmasken är ett konkret odlingsstopp det som krävs för att bli av med parasiten.

– På de fälten man hittat rotgallnematoden får man inte odla annat än den sanerande grödan oljerättika det första året, säger Carin Bunnvik och fortsätter:

– Nu letar vi med ljus och lyckta efter resistenta sorter av andra grödor, men vi är bara i början i processen.

Nematoderna har små möjligheter att förflytta sig, enligt Jordbruksverkets hemsida. De kan dock spridas med växtmaterial, jord, maskiner och vind. Det finns en risk för spridning när man till exempel plogar en bit drabbad jord och sen kör vidare till nästa. Nematoden finns bland annat i Tyskland och Holland.

– Hur parasiten kom till Sverige är oklart, men troligtvis via köp av utsäde, säger Carin Bunnvik vid Jordbruksverket.

Publicerad 22 March 2019 07:00