Intill E6 i Ängelholm ligger ett stort fält med gula blommor.

Intill E6 i Ängelholm ligger ett stort fält med gula blommor. Foto: André Kvist.

Säkert skånskt vårtecken kan vara åkersenap

"Vårraps kan ligga 15 år i jorden och gro när det är gynnsamt"

ÄNGELHOLM.

Vid avfart 34 längs med E6 blommar ett fält vackert gult i mitten av november. Vid första anblick ser det ut som raps, det absoluta vårtecknet i Skåne.

Av
André Kvist

När undertecknad på väg norröver såg det gula fältet var det som att naturen fått frispel. Inte kan det väl vara raps? Nu i november!? Tanken gnagde sig kvar och några dagar senare var känslan att undersöka saken närmare för stark.

Bland bruna åkrar och grå himmel är färgen en välkommen överraskning.

Bland bruna åkrar och grå himmel är färgen en välkommen överraskning. Foto: André Kvist.

Tre högersvängar efter motorvägen syntes det att det här inte var tal om enstaka växter utan ett stort område åkermark som förgylldes av de gula blommorna. I vägkanten växer det mer sporadiskt. Datumet är den 9 november.

Det ser ut som raps, känns som raps och rentav luktar som raps även om den snuviga näsan har sett bättre dagar.

I mejlkontakt med SLU ställde undertecknad frågan om det var som inledningsvis trott och fick svaret från en forskare: "Det är raps - troligen spillfrö från i år eller tidigare år". Samtidigt gavs rådet att kontakta experter.

Foto: André Kvist.

Via telefon och mejl kunde Anneli Kihlstrand, vd på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlarna ge svar på tal. Inledningsvis lyfte hon förhoppningar när hon berättade att vårraps kommer fram titt som tätt på hösten. Men efter att hon överlagt saken med sina kunniga kollegor vände saken.

– Nej, det är troligen åkersenap eller åkerkål som är väldigt snarlikt vårraps, berättar hon och fortsätter:

– Höstrapsen behöver en köldperiod på 4-6 till veckor då det är under 4 plusgrader för att komma igång. Vårraps kan ligga 15 år i jorden och gro när det är gynnsamt.

Med tanke på sommarens heta dagar och en väldigt mild höst är det inte osannolikt att man luras av detta gula fält. För att vara på den säkra sidan ställde Lokaltidningens reporter frågan igen:

Finns det ingen chans att detta är raps?

– Det finns en liten möjlighet att det är vårraps, det skulle kunna blomma så här års. Men om inte bonden sått det är det att betrakta som ogräs. Det mest troliga är att det rör sig om åkersenap, säger Anneli Kihlstrand.

Foto: André Kvist.

Oavsett om det döljer sig en och annan rapsväxt bland sina artfränder är det gula fältet en fröjd för ögat. Då åkerkol blommar i juni/juli och åkersenap från juni till september är det slutligen anmärkningsvärt att så många blommat ut nu i november, en påminnelse om att årets väder har varit något extraordinärt.

Publicerad 13 November 2018 14:40