Riksdagens talman Andreas Norlén och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) håller press träff i riksdagens presscenter. Moderaterna vill bilda regering tillsammans med Kristdemokraterna, säger talmannen.

Riksdagens talman Andreas Norlén och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) håller press träff i riksdagens presscenter. Moderaterna vill bilda regering tillsammans med Kristdemokraterna, säger talmannen. Foto: Ritzau Scanpix/Pontus Lundahl

Kristersson kan bli historisk – som bortröstad statsministerkandidat

Föreslås styra landet med KD

SVERIGE. Turerna kring vem som ska styra landet fortsätter. Talmannen Andreas Norlén föreslår nu Ulf Kristersson som statsministerkandidat och en regering bestående av M och KD. Men riksdagen röstar troligen ner förslaget på onsdag.

– Jag har valt att ställa upp trots den uppenbara risken att inte bli tolererad den här gången. Vi måste pröva riktiga alternativ och pröva dem på riktigt, säger Kristersson till TT.

Kristdemokraterna kan tänka sig att ingå i Kristerssons regering medan både Centern och Liberalerna har tackat nej. Orsaken är att de två partierna inte vill sitta i en regering som blir beroende av Sverigedemokraterna.

För att bli vald till statsminister får Ulf Kristersson inte ha mer än 175 röster emot sig. Men om både Centern, Liberalerna och de rödgröna underkänner förslaget kommer omröstningen att sluta med 195 nej-röster. Moderatledaren blir då den förste statsministerkandidat i modern tid att röstas bort i Riksdagen.

Publicerad 12 November 2018 11:05