Fortfarande oklart kring mystiskt ljud – MSB tror inte på Hesa Fredrik

Myndighet utreder vad som väckte ortsbor mitt i natten

ÄNGELHOLM.

Vad det var som ljöd över Ängelholm i onsdags är fortfarande oklart. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är det osannolikt att det rör sig om deras VMA-system.

På onsdagen, vid 01.30, väcktes flera Ängelholmare av ett ihållande, högt ljud. SOS blev nedringda och många trodde det var systemet för Viktigt meddelande, VMA och det som även kallas Hesa Fredrik.

Nu har MSB tittat på händelsen, men än är man inte på det klara med vad som har hänt. Bland annat har man tittat på installationerna i Ängelholm men utan att ha hittat något tekniskt fel.

– Men vi hade någon störning på många system vid just den tiden, även Rakel var påverkat och vi undersöker om det kan ha haft något samband, säger Håkan Marcusson, systemarkitekt för varningssystem på MSB, till Helsingborgs Dagblad.

Mycket talar emot att det var Hesa Fredrik som lät. Dels för att systemet är förprogrammerat för fyra olika typer av signaler och inget av dem är ett ihållande tutande. Dels styrs systemet från Helsingborg, vilket i så fall borde ha startat larmet på båda orter.

Skulle det röra sig om fellarm är det i så fall det första i Sverige på 20 år, säger Håkan Marcusson. Så sent som i våras hördes en signal i Sundsvall, som visade sig vara ett internt larm på en oljedepå, uppger han till HD.

– Till 99 procent var det inte våra tutor, men om det var det så måste vi se till att vi hittar vad det beror på och ser till att det inte händer igen, säger Håkan Marcusson till tidningen.

Publicerad 29 June 2018 15:42