Personal på vårdboende har drabbats av skabb

Boende har inte informerats om situationen

ÄNGELHOLM.

Två anställda på ett vårdboende i Ängelholms kommun har blivit smittade av skabb. Men risken för spridning anses vara låg.

Enligt en medicinskt ansvarig sjuksköterska på vårdboendet har två personer bland personalen blivit smittade av skabb. Hur det har skett är fortfarande oklart, men enligt verksamhetschefen på boendet har en utredning påbörjats.

– Vi har vidtagit åtgärder direkt och vi utreder ärendet nu, säger hen till Helsingborgs Dagblad.

Det var i torsdags som smittan upptäcktes. Läkare kopplas nu in om någon av de boende får klåda för att göra en bedömning om smittan kan ha spridit sig.

På boendet har man valt att inte informera de som bor där om smittan, så länge de inte uppstår något symptom hos någon av dem.

Eva Gustafsson, smittskyddsläkare på Region Skåne, anser att vårdboendet har tagit rätt beslut i frågan.

– Smitta från personal är den lägre risken. Smitta från boende till personal är mycket högre. Det hänger samman med mängden skabbdjur. För den som har nedsatt immunförsvar har mer skabbdjur och är därmed mer smittsam, säger hon till HD.

För att smittas krävs hudkontakt med en smittad person på minst fem minuter.

– Därför finns ingen anledning att gå ut till de boende och berätta att de har två personal som har skabb. Det får vara lite större utbrott om du ska gå ut till alla, säger Eva Gustafsson.

Boendet ska även ha kontaktat kommunen för att upplysa om smittan. Kommunen har låtit meddela att de inte kommer att ingripa eftersom ansvaret för en lösning på situationen ligger på den privata aktör som driver boendet på uppdrag av kommunen.

Skabb

Skabb är ett litet spindelliknande djur, ett kvalster. Skabbdjuret tar sig in i huden och gör gångar i det yttersta hudlagret där de lägger sina ägg. Det vanligaste symtomet är att det kliar, framför allt på natten. Skabb behandlas oftast med läkemedel som du smörjer på huden. Skabb smittar vanligen genom nära kroppskontakt.

Källa: 1177/Vårdguiden

Publicerad 28 June 2018 10:02