Oförklarligt ljud väckte ortsbor – myndighet utreder hesa Fredrik

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap granskar nattens händelse

ÄNGELHOLM.

Ängelholmarna väcktes av ett högt tjutande ljud natten till onsdagen. Nu utreder räddningstjänsten och Myndigheten för samhällsskydd (MSB) om det kan ha varit ett VMA-larm som gick ut – även om räddningstjänsten inte hade skickat ut något meddelande.

Ett högt tjutande ljud hördes över Ängelholm natten till onsdagen. Kommentarerna i en Facebookgrupp för ängelholmare har gått varma:

"Det är krislarm. Det får inte slå på såhär falskt. Trodde jag drömde ligger helt klarvaken nu!", skriver en person som väcktes av ljudet.

"Hur ska man våga somna om nu?", skriver en annan ortsbo.

I gruppen visade många sin oro över vad ljudet kom ifrån och vad det betydde. Flera spekulerar i om det rörde sig om hesa Fredrik – ett VMA-larm.

– Vi har nyss konstaterat att det var ett VMA-liknande ljud. Men vi har inte begärt meddelandet och vi har inte haft någon insats i området, säger Magnus Mosén, kommunikationsstrateg på räddningstjänsten i Ängelholm.

Han poängterar att ett VMA-meddelande aldrig skickas ut utan följdinformation.

– När meddelandet går ut uppmanas allmänheten att gå in, stänga dörrar, fönster och ventilation och slå på radion för information. Vi skickar alltid ut information via tv, radio, sms i samband med VMA-meddelande, säger Magnus Mosén.

Räddningstjänsten uppmärksammades på larmet först på onsdagsmorgonen.

– Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap och räddningstjänsten utreder nu det hela som ett VMA-meddelande. Det är klart att det är allvarligt om det går ut ett meddelande utan anledning – det ska bara användas i krissituation. Sedan sker ju tester av VMA-systemet, men det har fasta rutiner som allmänheten känner till, säger Emma Nordvall, tjänsteman i beredskap på räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Tror du det rör sig om ett tekniskt fel – eller hur skulle ett VMA-meddelande ha kunnat utlösas?

– Det är inget jag kan spekulera i just nu.

Publicerad 27 June 2018 10:40