En av de yngsta keramikerna startar eget

BJÄRE.

Andrea Karlsson fick upp ögonen för keramik när hon provade på att dreja. Nu har hon startat eget som keramiker som sommarjobb.

Av
Martin Wingren

Hon gick precis ut grundskolan och till hösten väntar studier inom mode och design på Apelrydsskolan i Båstad. Men under sommaren driver Andrea Karlsson eget företag som keramiker och hon har både verkstad och butik där hon bor, på Hökvägen i Vejbystrand

Pengar hon sparat ihop från sommarjobb har hon lagt på en egen drejskiva, ugn och verktyg.

– För två år sedan testade jag att dreja och sedan hade jag praoplats hos Pyttan Åberg (keramiker i Ängelholm, red anm). Jag blev mer intresserad av det, är så rofyllt att dreja och tiden bara flyger iväg, säger Andrea Karlsson.

I år har hon startat eget företag, som en av deltagarna i Ung Drive, ett projekt som drivs av Staffan Taylor och Alexandra Skoglund och där ungdomar i åldern 15-18 år får prova på att starta företag.

Foto: Martin Wingren

– Vi får inspiration och föreläsningar. Keramikbiten kan jag men jag kan inte alla regler, det får jag lära mig i Ung Drive, säger den unga keramikern och fortsätter:

– Jag kunde inte heller hitta något sommarjobb så då bestämde jag mig för att starta eget företag istället.

Till hösten väntar gymnasiet i Båstad men efter det vet Andrea Karlsson inte exakt vad som väntar.

– Men jag vill jobba med något kreativt. Jag gillar både keramik och att rita och teckna, säger hon.

Kompisarna tycker att det är imponerande, berättar Andrea Karlsson.

Foto: Martin Wingren

– Det är en del föräldrar som varit här och handlat, säger hon och fortsätter:

– Jag är nog en av de yngsta keramikerna, jag har inte träffat på så många andra. Jag har spelat fotboll också innan men intresset för drejning har tagit över.

Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Publicerad 26 June 2018 08:30