Fortsatt eldningsförbud i hela nordvästra Skåne

NORDVÄSTRA SKÅNE. Det råder eldningsförbud på många platser i Skåne inklusive nordvästra kommuner, på grund av värmen och torra marken, som Lokaltidningen skrev om i förra veckan.

Då var det åtta av elva kommuner som omfattades av eldningsförbud. Under måndagen är siffran uppe i tio. Det är Bjuv, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga.

Räddningstjänsten Skåne nordväst uppmanar allmänheten att vara mycket försiktig i skog och mark.

Stora delar av landet upplever samma sak som här i våra skånska kommuner.

– Det fina varma vädret lockar till utevistelse men tänk på att en brand i skog och mark kan startas av flera olika orsaker, inte bara av grillning och eldning. Även cigarettfimpar och små gnistor från exempelvis röjsåg kan antända den torra vegetationen, säger Leif Sandahl vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Eldningsförbud innebär att man inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är alltså förbjuden. Dock får man lov att använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker. Det går också bra att använda fasta hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt eller nära marken. Gasolgrill går också bra att använda.

"Tänk på att du kan ställas till svars och bli straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet", varnar MSB.

Publicerad 04 June 2018 10:48

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag