Information vid tågförseningar ska förbättras

Trafikverket inför "Tidigast trafikstart"

SKÅNE.

Tågresenärer ska få bättre information när tåg är försenade eller inställda. Det enligt Trafikverket som nu inför "Tidigast trafikstart".

Problemen med tågtrafiken har varit omfattande på senare tid. Men nu ska Trafikverket, tillsammans med tre tågbolag – Arriva, Transved och Skånetrafiken – ge bättre information när tågen inte går som planerat.

Genom konceptet "tidigast trafikstart" ska man ge en fast tidsprognos om när tågtrafiken tidigast kan vara i gång. Detta ska gälla tre typer av händelser: nedriven kontaktledning, plankorsningsolycka och personpåkörning.

– Konceptet ger resenären en chans att få information i ett tidigt skede. På så sätt har man möjlighet att göra ett val, om man vill vänta, välja annat färdmedel eller strunta i resan, säger Kenneth Fridolin, chef för trafikledning vid Trafikverket Syd.

Enligt honom har systemet testats inom trafikledningsområde nord och att man i det fallet har upplevt att det gett goda resultat.

Hur efterlängtat är det här?

– Det är nog efterlängtat. Vi vill att resenärerna ska få informationen så snabbt som möjligt, säger Kenneth Fridolin.

Under kommande vecka ska Trafikverket och aktuella tågbolag ha färdigställt en analys om vad som gick fel i informationen då ett elfel lamslog större delar av den skånska tågtrafiken den 8 maj. Fler resenärer ska ha upplevt att information saknades under händelsen.

– I det fallet hade vi jätteproblem att ta fram en bra tid, något som berodde på att felsöklningen tog lång tid. Det är ju som när man har en gammal bil och den stannar, så vet man inte hur lång tid det tar att laga den. Lite så är det även med järnvägen, säger Kenneth Fridolin.

Informationen som tidigaste trafikstart kommer att synas på plattformsskyltar och i reseappar.

Publicerad 24 May 2018 12:07

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag